Alles wat je moet weten over de Provinciale Statenverkiezingen: RTV Utrecht helpt je kiezen

Een vergadering van de Provinciale Staten.
Een vergadering van de Provinciale Staten. © RTV Utrecht / Roel Breet
Provincie Utrecht - Met nog een kleine maand tot de Provinciale Statenverkiezingen lanceert RTV Utrecht het online platform UKiest. Daar kunnen Utrechters terecht voor informatie over de belangrijkste verkiezingsthema's, zoals windmolens, natuurbeleid en de verbreding van de A27 bij Lunetten. Zo kunnen kiezers zo veel mogelijk informatie vergaren voordat ze op woensdag 15 maart hun stem uitbrengen.
Op het platform zijn zeven uitlegvideo's te vinden, want wij helpen je kiezen. In de explainers leggen onze verslaggevers uit wat er te kiezen valt op de verschillende thema's en wat de rol is van de provincie. In deze explainer gaat het over de provinciale verkiezingen zelf.
Dit is wat je moet weten over de Provinciale Staten
Naast de explainers en nieuwsberichten zijn op de pagina podcasts te beluisteren over de belangrijkste verkiezingsthema's. Verder wordt aandacht besteed aan de Waterschapsverkiezingen, die samenvallen met de Provinciale Statenverkiezingen. Ook kunnen Utrechters het Kieskompas invullen. Aan de hand van stellingen ontdek je welke partijen het beste bij je passen.
Vanaf maandag 6 maart gaat RTV Utrecht ook op radio en televisie veel aandacht besteden aan de verkiezingen. Zo schuiven in het radioprogramma Utrecht Is Wakker dagelijks twee lijsttrekkers aan. Ook gaat de Stembus-on-Tour-studio de provincie in: presentatoren en verslaggevers van Radio M Utrecht ontvangen in die studio actuele gasten om over de verkiezingen te praten. Op televisie is een lijsttrekkersdebat te zien.
Nog meer over de verkiezingen is te zien in het magazine UKiest. In het programma dat zowel online als op televisie wordt uitgezonden staat elke werkdag vanaf 6 maart een thema centraal. Regiogenoten vertellen hoe ze over de onderwerpen denken en lijsttrekkers gaan met elkaar in debat. Op dinsdag 14 maart, de dag voor de verkiezingen, staat UKiest helemaal in het teken van het belang van stemmen.

VVD en GroenLinks de grootste in 2019

Bij de verkiezingen worden de leden van Provinciale Staten gekozen. Bij de vorige verkiezingen in 2019 werden twee partijen de grootste in Utrecht: VVD en GroenLinks haalden allebei 8 zetels. Gevolgd door Forum voor Democratie met 6 zetels.
Overigens zijn de Provinciale Statenverkiezingen niet alleen belangrijk voor de toekomst van onze eigen provincie. De uitslag van de verkiezingen heeft ook grote invloed op de Eerste Kamer in Den Haag. De leden van de Eerste Kamer worden namelijk gekozen door de leden van de twaalf Provinciale Staten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.