Nieuwegein sluit zich aan bij meldplatform tegen LHBTQI+-discriminatie: 'Elk incident willen we weten'

© Pixabay
Nieuwegein - In de strijd tegen discriminatie van LHBTQI+-personen heeft Nieuwegein zich aangesloten bij het meldplatform #WeBlijvenOnszelf van Art. 1 en COC Midden-Nederland.
De betrokken organisaties en de gemeente krijgen via het meldplatform meer inzicht in incidenten zoals scheldpartijen, bedreiging, geweld of geweigerde toegang bij een openbare voorziening. Daardoor kunnen ze gericht stappen ondernemen om het veiliger te maken voor iedereen. Bijvoorbeeld door instanties te betrekken die bijdragen aan het voorkomen van incidenten.
Wethouder Marieke Schouten: “We hopen dat we zo LHBTIQ+ personen aansporen om van zich te laten horen. Elk incident, hoe relatief klein dan ook, willen we weten. Alleen dan krijgen wij zicht op wat er gebeurt in Nieuwegein en kunnen we gericht actie ondernemen."
LHBTIQ+ personen hebben regelmatig te maken met discriminatie of geweld vanwege hun seksuele voorkeur of genderidentiteit. De drempel om incidenten te melden blijkt vaak hoog, maar bij #WeBlijvenOnszelf kan dat eenvouding. Via een chatfunctie kan je een bericht achterlaten op weblijvenonszelf.nl. Het melden kan anoniem, maar ook als je je gegevens invult worden die nooit zonder jouw toestemming gedeeld met andere partijen.
Melders geven aan of ze behoefte hebben aan contact of hulp met een medewerker van Artikel 1 of COC. De ervaringen worden anoniem geregistreerd in een rapport over veiligheid en diversiteit. Over deze signalen uit de stad gaan de gemeente, COC Midden Nederland en de politie vervolgens in gesprek. Naar aanleiding van de meldingen volgen afspraken om incidenten in de toekomst te voorkomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.