Hans Gommer nieuwe stadscomedian van Utrecht: 'Er is genoeg humor te vinden in 030'

© Utrecht International Comedy Festival
Utrecht - Is het de of het Neude, de gele brug, geparkeerde fietsen, Swap-fietsen, fietsen op de stoep, nog meer fietsen, studenten, Hoog Catharijne. Het is een hele lijst waar je het als stadscomedian van Utrecht over kan hebben. Voor Hans Gommer was het antwoord dan ook simpel toen hij gevraagd werd om de nieuwe stadscomedian van Utrecht te worden. "Ze vroegen of ik er oren naar had en dat had ik zeker!"
Als rasechte Utrechter was Gommer jaloers op zijn voorganger Patrick Meijer, die in 2021 de eerste Utrechtse stadscomedian werd. "Ik ben geboren en getogen in Utrecht, dus voor mij was dit zo'n toffe job. Toen ik met comedy begon was m'n eerste optreden in de Spiegelbar, in Tivoli aan de Oudegracht. Ik mocht toen zeggen 'Goedenavond Utrecht, goedenavond Tivoli'. Dat was een bucketlist-dingetje en stadscomedian van Utrecht zijn staat zeker op nummer twee."
Utrecht is nog steeds Gommers thuis. "Utrecht is een dorp, iedereen kent elkaar. Ik vind Utrecht gezellig, Utrecht is thuiskomen voor mij." Om de tweede stadscomedian van de Domstad te worden vindt hij dan ook een eer. "In mijn e-mailadres zit niet voor niks Hans030. 030 draag ik in mijn hart. Het is een hele positieve rol: je maakt mensen aan het lachen. En daar word je toch alleen maar vrolijk van?"

Mister Utrecht

Eigenlijk is het ook heel logisch dat Gommer is gevraagd voor deze erebaan. "Ze hebben ook aan Patrick gevraagd wie zijn opvolger moest worden. Hij heeft toen mijn naam genoemd. Ik zit ook bij het Comedyhuis in Utrecht en daar word ik al vaak Mister Utrecht genoemd. Eigenlijk was het dus een logische opeenvolging", zegt hij lachend.
Gommer wil met een knipoog gaan kijken naar de stad er wat daar allemaal gebeurt. "Ik ga het Utrechtse bespreekbaar maken. Ik ga al het drama dat er is, wat lichter proberen te maken. De overlast van de fietsen, de Neudeflat, alles komt voorbij. En is het de of het Neude? Laten we ook eens een einde maken aan die discussie. Er is genoeg humor te vinden in Utrecht, ik ga het oppikken en aan de mensen laten zien."

Lachen is gezond

De comedian is onder meer van plan om een podcast te maken, waarin hij ook met mensen in gesprek wil gaan. "Op zoek naar de lach. Er is zoveel humor in de stad aanwezig en daar wil ik met mensen over praten." En verder kunnen mensen hem overal voor boeken. "Huwelijken, gender revealparty's, optredens in het bejaardenhuis, bingo. Als er een lach nodig is, dan kan je me bellen en dan kom ik. De lachgarantie is gegarandeerd", lacht hij zelf. "En het is nog gezond ook. En gratis."
De overdracht van het figuurlijke ambtsketen is op 25 februari op het Utrecht International Comedy Festival, waar Gommer ook al jaren bij betrokken is. Tijdens de Stand van Utrecht bespreken Utrechtse comedians wat er speelt in de stad. "Die avond praat ik aan elkaar. Patrick is dan ook aanwezig en dan vindt de officiële overdracht plaats."
En dan de laatste vraag: is het de of het Neude? "Hahaha! Dan moet je toch naar m'n show komen, dan ga je het horen!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.