Voorlopige eindstand: bijna 89 miljoen op Giro555 voor aardbevingsslachtoffers

Gunay Uslu, staatssecretaris van Cultuur en Media, en zangeres Karsu Donmez tijdens de bekendmaking van de voorlopige eindstand.
Gunay Uslu, staatssecretaris van Cultuur en Media, en zangeres Karsu Donmez tijdens de bekendmaking van de voorlopige eindstand. © ANP
Provincie Utrecht - De voorlopige eindstand van de actiedag van Giro555 bedraagt rond 22.15 uur bijna 89 miljoen euro.
Verschillende radio- en televisiezenders, waaronder RTV Utrecht, besteedden woensdag aandacht aan de actiedag mee om geld op te halen voor de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië. Het kabinet maakte bekend 10 miljoen euro extra vrij te maken voor hulp. Met het opgehaalde geld voorzien de hulporganisaties duizenden mensen van eten, onderdak en medische zorg.
Ook in de provincie Utrecht waren diverse initiatieven, zoals een Bingo op het Oosterlicht College in Nieuwegein, een stamppot drive-thru in Kamerik, textiel ophalen in gemeenten Utrechtse Heuvelrug en De Bilt en een benefietavond in het restaurant bij het AZC in Utrecht 'A Beautiful Mess'.
"Het is overweldigend hoeveel geld er gegeven is door heel Nederland", reageert actievoorzitter Michiel Servaes. "Er zijn zo ongelooflijk veel mensen in actie gekomen door ons panel te bellen of online te doneren, maar ook door het hele land zijn acties opgezet door jong en oud. En al dat geld is hard nodig en wordt goed besteed aan de noodhulp in Turkije en Syrië. Giro555 blijft open voor de slachtoffers van de aardbeving."
In Beeld & Geluid in Hilversum begon om 05.55 uur de nationale actiedag voor de getroffenen van de aardbevingen. De teller van Giro555 stond toen nog op 21,4 miljoen euro. De radiozenders NPO FunX en NPO 3FM trapten de actiedag af met een gezamenlijke ochtendshow en meer dan 170 bekende Nederlanders, vertegenwoordigers uit de Turkse en Syrische gemeenschap en religieuze leiders namen plaats in het belpanel of hielpen mee op sociale media. Om 20.30 uur begon de live-uitzending op NPO 1, die werd gepresenteerd door Chantal Janzen.
Het exacte bedrag dat tot nu toe is opgehaald is 88.921.469 euro. De 10 miljoen euro van het kabinet voor Giro555 komt bovenop de 10 miljoen euro die het kabinet vorige week al had vrijgemaakt voor noodhulp in Syrië. De samenwerkende hulporganisaties openden Giro555 vorige week dinsdag.
Vorige week maandag werd het grensgebied van Syrië en Turkije getroffen door zware aardbevingen. De ramp heeft tienduizenden dodelijke slachtoffers tot gevolg en honderdduizenden mensen hebben dringend behoefte aan hulp.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.