Kieskompas lanceert samen met RTV Utrecht stemhulp voor Provinciale Statenverkiezingen

Zo ziet het politieke landschap van Kieskompas er uit in Utrecht.
Zo ziet het politieke landschap van Kieskompas er uit in Utrecht. © Kieskompas
Provincie Utrecht - Kieskompas lanceert vandaag een stemhulp voor de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart. Die is gemaakt met hulp van alle dertien regionale omroepen. Bij ons in de provincie heeft RTV Utrecht meegedacht over de stellingen en thema's. Het Kieskompas is hier in te vullen.
De Utrechtse stemhulp bevat vragen over thema's als windmolens, de maximumsnelheid op provinciewegen en natuurbeleid. Dat de stemhulp samen met journalisten is gemaakt, is voor de Provinciale Statenverkiezingen een primeur. "Door de samenwerking met regionale omroepen hebben we een stemhulp kunnen maken zonder enige bemoeienis van politieke partijen", zegt Willem Blanken, directeur Kieskompas.
Ook Sander van Barneveld, voorzitter van het overleg van hoofdredacteuren van de regionale publieke omroepen, is blij met de op maat gemaakte stemhulpen. "Elk Kieskompas is dus anders en dat zorgt ervoor dat kiezers hun mening goed kunnen vergelijken met die van de politieke partijen."
Vandaag is ook UKiest online gegaan: een online platform van RTV Utrecht waarop veel informatie te vinden is over de Provinciale Statenverkiezingen. Op de pagina zijn onder meer nieuwsberichten, podcasts en de stemhulp te vinden.
Het Kieskompas is ook in eenvoudige taal beschikbaar voor mensen die worstelen met moeilijkere woorden. Met behulp van Steffie kunnen zij de stemhulp invullen met makkelijker taalgebruik. "Ontzettend belangrijk", zegt Van Barneveld. "Want laten we eerlijk zijn, politiek is al ingewikkeld genoeg."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.