Margreet zoekt de warmte: 'Werk buurthuiskamers reikt kilometers voorbij hun voordeur'

Coördinator Ingrid bezoekt zieken in de buurt.
Coördinator Ingrid bezoekt zieken in de buurt. © RTV Utrecht
Amersfoort - Wie denkt dat de buurthuiskamers in onze provincie zich alleen bezighouden met hun eigen warme stukje stad, heeft het mis. Het werk van de medewerkers en vrijwilligers reikt veel verder. "We zijn er voor iedereen," legt coördinator Ingrid Sparreboom uit, "dus als wijkbewoners niet naar ons toe kunnen komen, maar we wel vermoeden dat ze onze steun kunnen gebruiken, dan gaan we gewoon bij ze langs!"

Nog heel even is het programma 'Margreet' te gast bij de buurthuiskamers van het Leger des Heils in Amersfoort. Er is er één in de wijk Soesterkwartier en één in de wijk Kruiskamp. De buurthuiskamers zijn deze winter vanwege de hoge energieprijzen - en het feit dat mensen daarom soms thuis de verwarming uit laten - omgedoopt tot 'Warme Kamers', maar ook als de lente straks aanbreekt blijft het een gezellige plek om samen te komen. Zoek je gezelligheid of een luisterend oor? Alle buurthuiskamers - ook die buiten Amersfoort - zijn te vinden op de website van het Leger des Heils.

Gewoon even luisteren

Dat buiten de buurthuiskamer werken, doen ze bij de buurthuiskamers op tal van manieren. Letterlijk van deur tot deur gaan, bijvoorbeeld. Met een bakfiets met warme drankjes. "Dat is echt even om te kijken wat er speelt in de wijk", legt Ingrid uit. "Even kijken wie we zien, aanbellen of ze zin hebben in een bakkie warme chocolademelk bijvoorbeeld. Vaak komt er dan wel een buurtbewoner die terloops iets meldt. Een probleem, een vraag of gewoon een opmerking. Het lucht vaak al op als we gewoon even luisteren."
De rol van de buurthuiskamers reikt tot ver in de wijk.

Laagdrempelig

De buurthuiskamers zijn er als inloophuizen. Voor de gezelligheid. Er werken geen hulpverleners, maar de mensen die er - al dan niet vrijwillig - werken, weten vaak wel heel goed de weg naar hulp of zorg. En dat is prettig laagdrempelig. Of zoals Ingrid het zegt: "Zie ons maar als aanspreekpunt, bij ons kun je je verhaal kwijt. En als er meer nodig is, dan helpen wij met de goede weg vinden!"
© RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.