Zorgen om toename pin-only-winkels in Utrecht: 'Mensen worden uitgesloten van maatschappij'

© ANP
Utrecht - Het komt steeds vaker voor dat klanten niet contant kunnen betalen in winkels. Utrecht spant de kroon: in onze provincie accepteert 7,8 procent van de winkeliers alleen pin, blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). Ouderenorganisatie ANBO maakt zich zorgen.
Die zorgen worden gedeeld door DNB. Munt- en briefgeld wordt steeds minder bruikbaar als winkeliers pinnen verplicht stellen, zegt de centrale bank. En dat maakt het voor sommige mensen moeilijker aankopen te doen.
In sommige branches is het aantal contantloze zaken relatief hoog. Bijvoorbeeld bij bioscopen of parkeergarages. Of bij apothekers; bij 12 procent van de apotheken kan alleen nog worden gepind.

Cash verplicht accepteren

Over die laatste groep maakt de ANBO zich met name zorgen. Daarom vindt de ouderenbond dat bepaalde winkeliers verplicht moeten worden om contante betalingen aan te nemen. "Medicatie moet bruikbaar blijven", zegt een woordvoerder. "Dus zouden er geen beperkingen moeten gelden. In branches waar je niet zomaar ergens anders naartoe kunt, zou je een acceptatieplicht moeten hebben. Anders worden mensen gestraft omdat ze niet digitaal vaardig genoeg zijn en sluit je ze uit van de maatschappij."
Uit het onderzoek van DNB blijkt dat het probleem het grootst is in Utrecht. Ook in Flevoland (7,4 procent) en Zuid-Holland (4,9) kan op relatief veel plekken niet contant worden betaald. In Drenthe en Limburg is het probleem het kleinst: daar kan in slechts 2,6 procent van alle winkels niet cash worden betaald.

Storing in pinsystemen

Winkeliersorganisaties spraken vorig jaar onder andere met DNB, banken, horecabedrijven en tankstations nog af zich in te spannen om contante betalingen mogelijk te houden. DNB waarschuwde destijds voor de nadelige gevolgen als contant geld zou verdwijnen. Bij een grote storing in pinsystemen zou dan bijvoorbeeld geen alternatief meer bestaan om op terug te vallen.
Over het algemeen geldt dat het aandeel pin-only-verkopers groter wordt naarmate steden groter zijn. In plaatsen met meer dan 175.000 inwoners wil 6 procent van de winkeliers alleen maar pinbetalingen. In dorpen met minder dan 10.000 inwoners is dat gemiddeld 2 procent.
Op steeds minder plekken kan je contant betalen, ziet de DNB

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.