Gemeente Utrecht geeft geen garanties aan Bevrijdingsfestival

Het bevrijdingsfestival in 2022
Het bevrijdingsfestival in 2022 © RTV Utrecht / Hannah Cammeraat
Utrecht - Burgemeester Dijksma van Utrecht is niet van plan garant te staan voor eventuele verliezen bij het Bevrijdingsfestival. Dat vindt elk jaar plaats op 5 mei in Park Transwijk. De organisatie heeft te kampen met een groot financieel gat, en heeft daarvoor bij de gemeente en de provincie aangeklopt.
Sharon Dijksma gaf vandaag tijdens het vragenuur antwoord op vragen van D66. Die partij wilde onder andere weten of de gemeente Utrecht actie onderneemt om het festival door te kunnen laten gaan. De burgemeester antwoordde daarop dat het festival al veel geld van de gemeente ontvangt. "Wij geven elk jaar al een heel royaal bedrag aan het bevrijdingsfestival." Het gaat om een bedrag van 80.000 euro van zowel de gemeente en de provincie.
Bovenop die 160.000 euro wil het festival nog eens 100.000 euro hebben. "Daar kijken we naar en daar moeten we redelijk snel een besluit over nemen." De gemeente staat echter niet te springen om dat geld zo maar over te maken. "Ik zeg er eerlijk bij, dat we beperkte middelen hebben, en dat we die middelen ook voor andere evenementen willen inzetten." De burgemeester benadrukt dat de organisatie zelf de verantwoordelijkheid heeft om het festival al dan niet te laten doorgaan.

Penibel

Uit de manier van antwoorden van de burgemeester valt op te maken dat het geduld van de gemeente met het festival langzaam opraakt. De gemeente wil namelijk stevige eisen stellen als er extra geld bij moet. Zo moet er volgens Dijksma een solide en rendabel plan komen voor de komende jaren, "Want het is niet voor het eerst dat er bijgespijkerd moet worden bij het Bevrijdingsfestival", zei de burgemeester niet zonder ergernis in haar stem.
Ze gaf verder aan dat de gemeente niet garant gaat staan voor eventuele verliezen. Volgens Dijksma is het de verantwoordelijkheid van de organisatie zelf om te besluiten dat het financieel niet uit kan, en dat het festival niet door kan gaan. De kans dat het een financieel fiasco wordt is aanwezig, want de begroting drijft voor een groot deel op de horecaomzet, en is gebaseerd op mooi weer. Als het die dag regent, dan valt het grootste deel van de omzet weg. Dan wordt de situatie voor het festival penibel, denkt Dijksma. "En dat is best stevig." Zowel de organisatie als de gemeente willen het festival voor bezoekers gratis houden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.