Nieuwe stakingen in streekvervoer lijken niet te voorkomen, werkgevers gaan niet in op ultimatum: 'Geld is er niet'

© RTV Utrecht
Utrecht - Werkgevers in het streekvervoer gaan niet in op het ultimatum dat de vakbonden FNV en CNV stelden. Het ultimatum ligt er tot en met maandag. Dit betekent dat nieuwe stakingen, waarmee bonden dreigen, onafwendbaar lijken.
"Het is voor 99 procent zeker dat we vanaf woensdag weer gaan staken", geeft Lutz Kressin van FNV aan. "In theorie kunnen de werkgevers daarvoor alsnog met ons om tafel. De wonderen zijn de wereld nog niet uit, maar ik verwacht het niet."
Ook Evert-Jan van de Mheen, onderhandelaar van CNV, verwacht dat er vanaf volgende week weer gestaakt wordt. "De bal ligt nu bij de werkgevers. Zij weten wat er kan, zij weten wat wij willen."

Onbepaalde tijd

Zowel CNV als FNV bevestigen de staking weer samen aan te vliegen. Mocht het daadwerkelijk zover komen dan zal het voor onbepaalde tijd zijn. Kressin: "Het plan is iedere week twee tot drie dagen te staken zolang er geen akkoord is. Alleen doordeweeks, niet in het weekend."
De vakbond FNV eist een loonsverhoging van 16,9 procent voor een cao voor een jaar, de vakbond CNV eist 14 procent verspreid over achttien maanden. De werkgeversvereniging Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) bood 8 procent.
Fred Kagie, de voorzitter van de VWOV, heeft laten weten dat het ultimatum geen basis voor verdere cao-onderhandelingen biedt. "Dat geld is er niet. Staken betekent niet dat het geld er ineens toch is." De bonden lieten eerder al weten dat als er geen reactie op de cao-eisen komt er vanaf 22 februari opnieuw gestaakt gaat worden.
Medewerkers in het streekvervoer legde begin deze maand vijf dagen het werk neer, en eind januari staakten FNV-leden twee dagen. De werkdruk zou te hoog zijn en het ziekteverzuim hoog.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.