Les over verkiezingen in Woudenberg: 'Dan weten we ook wat heel Nederland ervan vindt'

Gerben Heldoorn (SGP) geeft uitleg over het kinderdebat aan groep 8 van de Olijfboom
Gerben Heldoorn (SGP) geeft uitleg over het kinderdebat aan groep 8 van de Olijfboom © RTV Utrecht
Woudenberg - Op basisschool De Olijfboom in Woudenberg krijgen de kinderen tijdelijk les van politici uit de buurt. Ter voorbereiding van de Provinciale Statenverkiezingen en een eigen kinderdebat dat ze deze week gaan houden.
De rode en groene stiften gaan meteen de lucht in als de quiz aan de beurt is. Want klopt het dat er 15 zetels in de Tweede Kamer zijn? De groene stiften trillen een beetje. Rood wint. “Want hoeveel zijn het er, Luca? 150, goed zo. En wie bepaalt ook weer wie er in de Eerste Kamer zit?” “De Tweede Kamer?”, klinkt het voorzichtig achter in de klas. Maar een andere leerling weet het: “De provincie!”
Esther van der Hart is raadslid voor het CDA in Woudenberg en voor vandaag even juf in deze klas. Want les in politiek, dat kunnen ze hier vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen wel goed gebruiken. Ook al mogen ze nog niet stemmen.
“We beginnen dan eerst met wat uitleg over de gemeente. Want die zit dicht bij de belevingswereld van de kinderen”, zegt Van der Hart. En inderdaad: als de kinderen verschillende stellingen krijgen voorgeschoteld, dan merk je aan het rumoer welke hen het meest raken. “Elke dag één uur gym!” Luid gejoel, want dat zien ze wel zitten. “Een vuurwerkverbod” – wie is daar tegen? Bijna alle handen schieten omhoog.
Het tweede deel van de les neemt Gerben Heldoorn op zich, fractievoorzitter van de SGP in Woudenberg. “We bereiden op deze manier het kinderdebat voor dat we woensdag gaan houden. We gaan alvast discussiëren over de onderwerpen en kiezen per stelling een leerling uit die zich daar hard voor wil maken. Ik was meteen enthousiast toen ik gevraagd ben om mee te doen. Omdat ik het belangrijk vind dat de kinderen leren om naar elkaar te luisteren, argumenten uit te wisselen en dat jouw argument niet het enige is.”
Groep 8 van basisschool de Olijfboom in Woudenberg
Groep 8 van basisschool de Olijfboom in Woudenberg © RTV Utrecht
Het kinderdebat is een initiatief van het CDA in Woudenberg, maar alle partijen mogen meedoen. "Het is heel belangrijk dat kinderen leren wat politiek is en hoe je respectvol met elkaar omgaat", legt Gerben Heldoorn uit. "Het is belangrijk dat we in een democratie leven, dat jouw stem ertoe doet. En dat je je eigen standpunt kan bepalen, zonder de ander in de rede te vallen."
Dat snappen ze in de klas al goed. Michel en Esmeralda steken herhaaldelijk hun hand op. Of openbaar vervoer gratis zou moeten worden in de provincie? "Ja, voor de oudere mensen, want die hebben soms geen auto of geen geld en dan is het voor hen handig als ze met het openbaar vervoer kunnen reizen", zegt Michel.
Esmeralda denkt ook aan haar eigen toekomst: "Stel je voor, je gaat naar de middelbare school en je wilt niet met de fiets omdat het niet zulk mooi weer is, dan kan je ook met het openbaar vervoer." Ook of het dan gratis zou moeten zijn voor iedereen of alleen bepaalde groepen - overal worden argumenten voor verzameld.
Uiteindelijk gaan de kinderen van de Olijfboom in debat met alle fractievoorzitters in Woudenberg, over zes verschillende stellingen. Het debat wordt geleid door de burgemeester van Woudenberg, Magda Jansen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.