New Yorkse rapper Masta Ace en producer Marco Polo in Breukelen: 'Is this the original Brooklyn Bridge?'

Producer Marco Polo en rapper Masta Ace
Producer Marco Polo en rapper Masta Ace © RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen
Breukelen - Hiphop-grootheden Masta Ace en Marco Polo waren vandaag op visite in het pittoreske Breukelen. De rapper en producer uit Brooklyn New York wilden weleens zien hoe het nu zit met de unieke geschiedenis van de Amerikaanse stad die vernoemd is naar Breukelen in Nederland. En dat zorgt voor bijzondere taferelen: "Is this an actual drawbridge?"
Het is bijna surrealistisch om deze artiesten in Breukelen te zien rondlopen. Elk bordje waar Breukelen op staat wordt gefotografeerd. Zelfs Cafetaria Breukelen ontsnapt niet aan een selfie met de twee beroemdheden. Vanavond staan ze op het podium van de Q-factory in Amsterdam, waar Masta Ace en Marco Polo hun Europese tournee starten. Daarna volgt Parijs, Berlijn en Stockholm. Maar nu eerst: Breukelen.
"Ik denk nog helemaal niet aan vanavond", lacht Masta Ace. Hij vindt het heel bijzonder om hier in Breukelen te zijn. Af en toe ontsnapt er een 'wauw, amazing' aan de artiest. Zijn oprechte interesse voor deze omgeving is aan hem af te lezen. "Ik wist niet wat de geschiedenis was van de stad waarin ik ben opgegroeid." Masta Ace startte zijn research naar de Nederlandse band met Brooklyn vanwege zijn laatste album 'A Breukelen Story'. Eén van de nummers op het album draagt de titel Breukelen "Brooklyn" en is een samenwerking met producer Marco Polo en Smif-N-Wessun.
Masta Ace en Marco Polo krijgen rondleiding door Breukelen
Hoewel Masta Ace, die eigenlijk Duval Clear heet, bij het grote publiek wellicht geen hele bekende naam is, geldt hij binnen de hiphop-wereld als pionier en heeft hij wereldwijd miljoenen fans. In 1988 was hij voor het eerst te horen op The Symphony van Juice Crew. Dit nummer wordt binnen de rapwereld gezien als klassieker binnen de muziekstroming. In 1990 kwam zijn eerste solo-album uit. Anno 2023 heeft de rapper tien studioalbums uitgebracht. Er wordt op dit moment gewerkt aan een elfde plaat.
Masta Ace volgt een strak dieet omdat hij lijdt aan MS. Cafetaria Breukelen wordt dan ook gefotografeerd, maar de artiest gaat er niet naar binnen. Zijn aandoening verzweeg hij jarenlang voor zijn omgeving. Over MS schreef hij het nummer Fight Song, geproduceerd door Marco Polo die vandaag ook aan zijn zijde te vinden is. Beide artiesten delen een hechte vriendschap en muzikale samenwerking en vandaag de fascinatie voor Breukelen in Stichtse Vecht.
Ik vind dat ze dit bij ons op school zouden moeten leren, hoe dit zit
Masta Ace over de band tussen Brooklyn en Breukelen
Voorzitter Bram Donkers van stichting Brooklyn Bridge Breukelen is verantwoordelijk voor het bezoek van de artiesten. "We vonden het wel heel leuk nu hij zijn Europese tour start in Amsterdam om hem voor het eerst in z'n leven the original Brooklyn Bridge te laten zien." Donkers heeft de heren opgehaald bij hun hotel in Amsterdam en leidt ze rond door Breukelen.
"Het is bijzonder om dit te kunnen laten zien aan al onze vrienden die op zijn gegroeid in Brooklyn. Om hen te laten zien waar onze stad naar is vernoemd", zegt Masta Ace. In 2018, toen de artiest bezig was met research voor zijn album A Breukelen Story, ontdekte hij hoe het zat met de banden tussen de twee steden. "Ik vind dat ze dit bij ons op school zouden moeten leren, hoe dit zit."
De rondleiding gaat over de markt en door smalle straatjes waar de hiphop-grootheden even moeten uitwijken voor een trekker en een groep jongeren op de fiets. "Is het na schooltijd?" vraagt Masta Ace, terwijl hij consequent zijn telefoon in de lucht houdt om via een liveverbinding de fans in Amerika alles te laten zien. Over een paar uur begint deze man aan het puntje van een tournee. "Maar daar denk ik nu nog helemaal niet aan", lacht hij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.