Oekraïners komen één jaar na invasie in Jaarbeurs bijeen: 'Er is zoveel veerkracht'

© ANP / Bram Petraeus
Provincie Utrecht - Het is 24 februari exact één jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Eén jaar vol bombardementen, bezetting en vooral ook benauwenis. In de afgelopen maanden ving Nederland tienduizenden vluchtelingen op, waaronder velen in Utrecht. Speciaal voor hen wordt vrijdag een bijeenkomst georganiseerd in de Jaarbeurs in Utrecht.
"Toen ik de beelden een jaar geleden voor het eerst zag, voelde ik me meteen geroepen iets te doen", blikt Ron van Dopperen, woordvoerder van Vital'nya, terug. Deze stichting, Oekraïens hun 'huiskamer', vormt een gemeenschap van Oekraïense vluchtelingen in Utrecht en organiseert de herdenking. "Maar de aanleiding en de samenstelling van het programma komt van de mensen zelf."
Het is meer dan een bijbaan op dit moment
Ron van Dopperen
Van Dopperen raakte in het afgelopen najaar voor het eerst bij de stichting betrokken tijdens een bijeenkomst in Utrecht. "Toen viel de veerkracht van de mensen me meteen op, daar hebben ze zoveel van. Ik zag niet alleen vluchtelingen, maar ook revaliderende militairen. Waaronder een jongen van amper twintig in een rolstoel. Hij was misschien wel heel verdrietig of terneergeslagen, maar oogde juist opgewekt en blij daar te zijn. Ondanks de ellende blijven velen van hen hopen op een betere toekomst."

Nederig

Als Omgevingsmanager wegenprojecten in de provincie Utrecht heeft Van Dopperen al een omvangrijke job, maar zijn werk voor Vital'nya doet hij er met veel liefde bij. "Op dit moment zijn de Oekraïners net even wat belangrijker voor me. Dit is meer dan een bijbaan op dit moment. En als ik ook maar iets kan doen om hen een zinvolle dag te geven, is mijn dag ook al gemaakt."
Ron in 2020, in zijn periode als communicatieadviseur provincie Utrecht.
Ron in 2020, in zijn periode als communicatieadviseur provincie Utrecht. © Ingestuurde foto
Het nieuws uit het oorlogsgebied houdt veel Nederlands in de greep, ook van Dopperen laat het moeilijk los. En door persoonlijke ontmoetingen met de vluchtelingen is dat alleen maar intenser geworden. "Eén van de vluchtelingen is Anna: een jonge vrouw die met haar zoontje, haar moeder en een klein koffertje op de trein stapte en verder niks had. Als ik dat zie, kan ik alleen maar denken: wat moeten wij toch blij zijn met onze spulletjes en dat dak boven het hoofd. In die zin ben ik wel nederiger geworden, hoor."
Tijdens de herdenkingsbijeenkomst zal Van Dopperen vooral zijn rol als woordvoerder oppakken. En ondanks dat het een prachtige dag belooft te worden, hoopt hij dat er geen tweede editie plaatsvindt. "De aanleiding is en blijft buitengewoon triest. Toch hoop ik dat de Oekraïners zich hiermee gesterkt voelen en met vertrouwen naar de toekomst te kijken."

Tijdens de herdenking in de Jaarbeurs zijn verschillende activiteiten gepland. Denk aan een wandeling ('The Walk of Hope') die je kan lopen, ontmoetingen tussen stadsgenoten, het voorlezen van gedichten en speciale activiteiten voor kinderen. Ook komt Utrecht-burgemeester Sharon Dijksma langs en wordt er een video getoond van de Oekraïense president Zelenski die de vluchtelingen toespreekt. Er worden meer dan 1700 Oekraïners verwacht en dan is er ook nog ruimte voor vrijwilligers en mensen die deze vluchtelingen hebben geholpen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.