Boomplantdag in Leersum voor herstel Lombokbos: 'In het voorjaar wordt het al groen'

© Staatsbosbeheer
Leersum - Zo'n tachtig mensen trokken er vanochtend op uit om bomen te planten in het Lombokbos in Leersum. Op deze manie droegen inwoners een steentje bij aan het herstel van het bos, waar in 2021 veel bomen sneuvelden na een valwind.
Na de valwind vonden er verschillende herstelwerkzaamheden aan het Lombokbos plaats. De herplanting van ongeveer 25.000 jonge bomen is hier het laatste onderdeel van. Dit gebeurde grotendeels door een aannemer, maar vandaag konden mensen een handje helpen. Staatsbosbeheer, de eigenaar van het bos, organiseerde de dag om mensen een blijvende herinnering mee te geven.
© Staatsbosbeheer
Deelnemers kregen een instructie van een boswachter en konden vervolgens met een schop aan de slag om de bomen te planten. Anouk Haaxma en Gerrit Boonzaaijer, allebei projectwethouders van 'herstel valwind Leersum' waren er vanochtend ook bij. Haaxma: "Het was mooi om te zien dat er niet alleen mensen uit de buurt kwamen, maar ook uit andere dorpen. We spraken een dame uit Driebergen die er vaak fietst en het ook een beetje als 'haar' bos zag. Zij kwam ook een handje helpen." Ook zag Haaxma drie generaties bij elkaar. "Opa, oma, de ouders en kindjes met een schepje. Dat geeft wel aan hoe belangrijk men het vindt dat er iets voor de toekomst is, voor de volgende generaties. Die gaan het nog zien."
Het gezegde luidt: boompje groot, plantertje dood. Maar toch zal het aanzicht volgend jaar al anders zijn, zegt wethouder Boonzaaijer. "Nu was het één kale vlakte. Als het straks voorjaar is dan oogt het al anders, door het jonge groen wat er ontstaat."
Deelnemers kregen na afloop van Staatsbosbeheer een certificaat van de boom die is aangeplant mee. In totaal zijn er 32 boom-en struiksoorten, zoals de witte els, wintereik en beuk in het Lombokbos geplant, om zo een gevarieerd bos te creëren.
Niet alleen het Lombokbos raakte beschadigd door de valwind, in heel Leersum was er sprake van zware schade. Op anderen plekken vinden er dan ook nog herstelwerkzaamheden plaats.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.