Verdachten doodsbedreigingen schrijver Pim Lammers in beeld bij politie, binnenkort verhoren

© Pixabay
Utrecht - Er zijn verschillende verdachten in beeld in het onderzoek naar smaad, belediging en bedreiging van schrijver Pim Lammers. Dat laat de politie Midden-Nederland vanochtend weten. De politie hoopt de verdachten binnenkort te verhoren om "een duidelijk signaal af te geven", zegt een woordvoerder. "We nemen deze zaak heel serieus. Het vrije woord is een groot goed."
Schrijver Pim Lammers trok zich een aantal weken geleden terug als schrijver van het Kinderboekenweekgedicht 2023 nadat hij doodsbedreigingen had gekregen. De bedreigingen volgden na ophef over een verhaal voor volwassenen dat Lammers bijna tien jaar geleden schreef. Daarin beschreef hij een relatie tussen een tienerjongen en zijn trainer. Online werden zinnen uit het stuk gedeeld en Lammers werd verweten een "pedofilie-activist" te zijn.

'Ontzettend nare berichten'

Het Openbaar Ministerie beoordeelde honderden berichten en reacties in de richting van Lammers. Veel waren "ontzettend naar, maar juridisch niet strafbaar", vertelt een politiewoordvoerder. "In een aantal gevallen gaat het volgens het OM wel om het publiceren van de strafbare reacties."

Steun uit allerlei hoeken

Naast Lammers ontvingen ook andere auteurs, die het voor hem opnamen, doodsbedreigingen. Zij plaatsten daarop een paginagrote advertentie in alle landelijke dagbladen. De schrijver kreeg verder ook de steun van boekenwinkels. Die besteedden extra aandacht aan werken van de schrijver door zijn werk bijvoorbeeld op een prominente plek te etaleren en posters met zijn gedichten op te hangen.
Afgelopen donderdag liet de burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, weten zich achter Lammers te scharen. Dat deed ze naar aanleiding van vragen uit de gemeenteraad. Lammers mag op steun van de gemeente rekenen, besloot ze.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.