Domtoren luidt vrijdag klokken voor Oekraïne: 'Willen laten horen dat wij aan hen denken'

© Annelinde Peters
Utrecht - De klokken van de Domtoren klinken vrijdagavond voor de Oekraïense gemeenschap. Op die dag is het precies een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Het Utrechtse Klokkenluiders Gilde wil stil staan bij deze dag en de Oekraïners een hart onder de riem steken.
Het speciale beiaardconcert duurt van 19.30 tot 20.00 uur, en wordt gegeven door stadsbeiaardier Malgosia Fiebig. Daarna wordt de Michaël-klok nog tien minuten geluid.
"Hiermee willen wij de Oekraïense burger, zowel in Oekraïne als in Nederland, een hart onder de riem te steken", vertelt Joyce de Jong van het Utrechtse Klokkenluiders Gilde. "Hen het gevoel te geven: wij zijn als Utrecht bij jullie, wij zijn begaan met de oorlog en denken aan jullie."
Naast de religieuze functie hebben de klokken van oudsher ook de functie van berichtgever, laten zien dat er iets aan de hand is, vertelt De Jong. "Bijvoorbeeld dat de stadspoorten dichtgaan, dat het lunchtijd is of - zoals een aantal eeuwen geleden gebeurde - dat de zilvervloot overwonnen was."
Daarnaast heeft de klok ook een verbindende functie. "Iedereen hoort hem en het creëert een samengevoel. Zeker bij grote gebeurtenissen." In de coronaperiode was de klok ook meermaals te horen.

Nationaal gebed

Vrijdag is in de Domkerk in Utrecht ook een nationaal gebed voor vrede in Oekraïne. Het verzoek voor deze bijeenkomst komt van de Oekraïense ambassade in Nederland, meldt de Protestantse Kerk. De bijeenkomst begint om 09.15 uur. Daarna start vanaf het Domplein de Walk of Hope naar de Jaarbeurs.
Ook in andere kerken wordt komende vrijdag gebeden voor Oekraïne. Zo houdt de Oekraïense Grieks-katholieke parochie in de St-Aloysiuskerk in Utrecht om 19.00 uur een wake waarin de mensen herdacht worden die het slachtoffer zijn geworden van de Russische invasie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.