RIVM: ongewassen groenten gevaarlijk

BILTHOVEN - Groenten en fruit moeten zo goed mogelijk schoon worden gemaakt, om te voorkomen dat mensen worden geveld door bacteriën die immuun zijn voor antibiotica. Dat zegt het RIVM in Bilthoven, nu er op groenten resistente bacteriën zijn gevonden.
Onderzoekers van het Amsterdamse VU medisch centrum vonden op ongewassen groente zogeheten ESBL's. Dat zijn enzymen die bacteriën aanmaken waardoor ze resistent worden voor veel antibiotica.
Van de zeven besmette monsters waren er vijf van biologische teelt. De bacteriën zijn onder meer gevonden op radijs, lente-ui en pastinaak.
Het Rijksinstituut voor Volkgezondheid en Milieu raadt aan groenten te schillen en te koken of te bakken. Door wassen, schillen en koken is de kans veel kleiner dat bacteriën in het lichaam komen.

VERSTAND

Het risico helemaal wegnemen, is onmogelijk, zegt directeur Roel Coutinho van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM. "Maar mensen moeten gewoon hun gezond verstand gebruiken. Soms zijn mensen lui en wassen ze bijvoorbeeld de aardbeien niet. Dat moeten ze dus wel doen."
Volgens het RIVM heeft het geen zin om minder groenten te gaan eten uit angst voor besmetting. Het instituut heeft al eerder gewaarschuwd voor het groeiende probleem van de antibioticaresistentie in Nederland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.