Geduld Amersfoortse moslims raakt op, mars door stad moet roep om eigen begraafplaats kracht bijzetten

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
Amersfoort - Een mars door het centrum naar het gemeentehuis: moslims uit Amersfoort vragen daarmee vandaag aandacht voor de komst van een islamitische begraafplaats. Al drie jaar wordt geprobeerd om dat te realiseren, maar tot nu toe zonder succes. Om duidelijk te maken dat het voor hen meer dan urgent is organiseren moskeebesturen de mars.
De komst van een islamitische begraafplaats in Amersfoort: het is al een tijd lang onderwerp in de gemeenteraad. Het Samenwerkingsverband Amersfoortse Moskeeën (SvAM) pleit voor zo’n eigen begraafplaats, waar volgens de islamitische regels begraven kan worden.
Daarom klopte het bestuur drie jaar geleden aan bij de gemeente. Die staat welwillend tegenover een begraafplaats. Het college heeft aangegeven een maatschappelijke verantwoordelijkheid te voelen om tot een definitieve locatie te komen, omdat ze dit voor de integratie van moslims in Amersfoort belangrijk vinden. Maar van besluitvorming is nog geen sprake.

Urgentie

En daar zit volgens de moskeebesturen het pijnpunt. Voor hen is het een urgent probleem, omdat begraven volgens de islamitische regels heel belangrijk is. Zo worden moslims met het gezicht richting Mekka begraven, maar is het meest belangrijk de eeuwige grafrust. Omdat moslims geloven in een hiernamaals mag een graf niet geruimd worden.
In Nederland zijn weinig begraafplaatsen waar je eeuwig mag blijven liggen. Nu moet worden uitgeweken naar begraafplaatsen in Arnhem, Almere of Zuidlaren. Sinds kort is er ook een plek in Utrecht. Ook worden sommigen in het land van herkomst begraven. En dat laatste is lastig, omdat nieuwe generaties moslims graag in de regio waar ze zijn opgegroeid begraven willen worden. Daarom wil het SvAM een begraafplaats in Amersfoort.

Rusthof

Begraafplaats Rusthof in Leusden is volgens het SvAM een goede plek voor een eigen begraafplaats. Daar zijn al een aantal graven aangewezen voor islamitische regels, maar die voldoen volgens de moskeebesturen niet aan de eisen. De gemeente en de besturen kijken naar de mogelijkheid om een deel van Rusthof aan de moskeeën te verkopen.
Als dat gebeurt moet een deel van de begraafplaats worden aangepast, zo moet er bijvoorbeeld een eigen ingang komen. Omdat de begraafplaats op Leusder grondgebied ligt, moet die gemeente het bestemmingsplan wijzigen. Daar lijkt Leusden weinig enthousiast over.

Locatie-onderzoek

Toch wil de SvAM dat de gemeente Amersfoort een deel van die begraafplaats aanwijst als islamitische begraafplaats. In 2021 dienden ze een beroep in om dit te realiseren. Omdat gesprekken met de gemeente goed verliepen is dat tijdelijk opgeschort.
Wél met deadline: tot en met 28 februari. Omdat die datum nu snel dichterbij komt willen de moskeeën nog één keer aangeven dat het voor hen een urgente zaak is en dat het bureaucratische stelsel te veel tijd in beslag neemt.
De gemeente Amersfoort heeft de afgelopen maanden de tijd genomen voor een locatieonderzoek naar de beste plek voor een islamitische begraafplaats. Vanavond wordt tijdens een commissievergadering gekeken naar de uitkomsten daarvan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.