Stedin ziet vraag naar elektriciteit verdrievoudigen

© Stedin
Provincie Utrecht - De vraag van grootverbruikers naar nieuwe stroomaansluitingen is bij Stedin vorig jaar verdrievoudigd ten opzichte van het jaar ervoor. De netbeheerder van de provincies Utrecht, Zuid-Holland en Zeeland ontving in 2022 voor 3 gigawatt aan aanvragen, zo blijkt uit het jaarverslag.
De groei is volgens de netbeheerder in de gehele provincie Utrecht, in de Rotterdamse haven en op Goeree-Overflakkee niet meer bij te houden. "Consumenten en bedrijven willen met name vanwege hoge prijzen versneld van aardgas af", meldt CEO Koen Bogers in een bericht van de netbeheerder. "Dat is een goede stap voor ons klimaat. Maar met het huidige tempo kan de uitbreiding van het elektriciteitsnet de vraag naar elektrisch vermogen niet bijhouden."

'Flexibeler gebruik van elektriciteitsnet'

Het bedrijf roept de industrie en grootverbruikers daarom op om flexibeler te worden in het gebruik van het elektriciteitsnet. "Bijvoorbeeld door juist stroom te verbruiken als er veel wind of zon is. Zo kunnen we de knelpunten beperken en is de klant in staat beter te reageren op de volatiele prijzen op de energiemarkt."
Stedin gaf afgelopen jaar 712 miljoen euro uit aan gas- en elektriciteitsnetten, zo'n 25 miljoen euro meer dan het jaar ervoor. Dit jaar verwacht het bedrijf 825 miljoen euro te gaan investeren. "Wij blijven bouwen, maar de regio die het beste kan samenwerken om de capaciteit van het net optimaal te benutten is op termijn het meest duurzaam en kan zich economisch sterker blijven ontwikkelen", aldus Bogers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.