Bezorgde ouders bieden petitie aan voor behoud kinderhartchirurgie Utrecht

© Wilhelmina Kinderziekenhuis
Utrecht - Bezorgde ouders en andere betrokkenen bieden vanmiddag een petitie aan minister Kuipers aan voor het behoud van de afdeling kinderhartchirurgie in het UMC Utrecht. De ruim 35.000 ondertekenaars van de petitie 'Houd Het Hart Centraal' roepen de minister op om de afdeling in UMC Utrecht te behouden. "We moeten nu verder reizen voor mindere zorg."
Vorige week maakte minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bekend dat de afdeling kinderhartchirurgie van het UMC Utrecht op termijn moet stoppen. De gespecialiseerde zorg wordt gecentraliseerd in Groningen en Rotterdam. Het Utrechtse ziekenhuis liet weten enorm teleurgesteld te zijn.

'Onbegrijpelijk'

Sharida Goslinga is moeder van hartpatiënt Ivo van vier jaar oud, en is in Den Haag om de petitie te overhandigen. "Dat de afdeling moet sluiten kwam echt als een klap binnen. Wij kunnen het gewoon niet begrijpen. Voor de beste zorg reis je naar Madrid, maar nu moeten we gaan reizen voor mindere zorg."
Goslinga wijst op de lage sterftecijfers van het UMC Utrecht. "Toen Ivo vier dagen oud was onderging hij één van de meest complexe hartoperaties die er zijn. In Utrecht had hij 11 procent op overlijden, in Groningen is dat 24 procent, ruim het dubbele." Later onderging Ivo nog twee hartoperaties. "Hier had hij 2,5 procent kans om te overlijden, in Groningen 6,8 procent. Groningen doet veel minder operaties, dus de expertise is daar minder."
De kinderhartchirurgie wordt geconcentreerd omdat dit beter zou zijn voor de kwaliteit van de zorg. Goslinga: "Het kan zijn dat het in de toekomst beter wordt, maar daar hebben de kinderen de komende tien jaar niets aan. En het gaat niet alleen om de cardiologen en chirurgen, maar ook om bijvoorbeeld de verpleegkundigen die al jaren met de kindjes werken. Het werkt als een geoliede machine."

Prinses Máxima Centrum

De ondertekenaars van de petitie zijn ook bezorgd over de samenwerking tussen het Prinses Máxima Centrum en het kinderhartcentrum die verloren gaat. "Dan moeten ze aan de ouders vertellen dat ze niet meer over de brug heen kunnen voor een chirurg of anesthesist, maar met de ambulance naar Groningen of Rotterdam moeten."
Tot slot denken Goslinga en andere ondertekenaars dat de toegankelijkheid van de zorg onder andere voor mensen uit het zuiden in de knel komt. "De minister zegt nu: we doen het in Groningen, want we moeten het regionaal houden. Maar ik denk dat Kuipers vergeet dat we ook nog een zuidelijk deel van Nederland hebben, en dat de ouders uit Maastricht nu al ruim twee uur reizen naar Utrecht."
Bezorgde ouders, medewerkers van de afdeling kinderhartchirurgie, het Prinses Máxima Centrum en andere betrokkenen bieden de petitie om 13.15 aan aan de Tweede Kamer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.