Vluchtelingen vertrekken van opvangschip in Nieuwegein

Op dit schip zullen de vluchtelingen opgevangen worden
Op dit schip zullen de vluchtelingen opgevangen worden © Dutch Cruise Line
Nieuwegein - Bijna vier maanden nadat opvangschip MS Princess aanmeerde in Nieuwegein voor de opvang van ruim negentig vluchtelingen, komt alweer een einde aan de opvanglocatie op het water. Het schip keert weer terug in de vaart en daarom verhuizen de tijdelijke bewoners komende dagen naar andere opvanglocaties.
Volgens de gemeente Nieuwegein zijn afgelopen weekend de eerste vluchtelingen verhuisd naar andere locaties in het land. Zo zitten er inmiddels 38 vluchtelingen in het Zuid-Hollandse Bleskensgraaf, 14 vluchtelingen in Purmerend, 11 in Nijmegen en 5 zijn vertrokken naar Duivendrecht. Voor de overige vluchtelingen zoekt de provincie Utrecht samen met het COA nog naar geschikte locaties.

'Geen noemenswaardige incidenten'

Omwonenden spraken in september hun ongenoegen uit over de komst van het opvangschip en spanden daarom zelfs tevergeefs een kort geding aan. "We zijn bang voor onze veiligheid", stelde een Nieuwegeiner destijds. "Denk je dat het de komende maanden rustig blijft als je zoveel mannen samen op één boot zet? Ik geloof er niks van."
Een woordvoerder van de gemeente Nieuwegein laat desgevraagd weten dat er "nagenoeg geen incidenten" op het schip en rond het schip zijn geweest. Omwonenden konden naar een speciaal nummer bellen als zij overlast ervoeren; dat nummer is volgens haar tien keer gebeld. "Dan ging het bijvoorbeeld over afval dat er lag of dat er herrie was. Maar dan was het bijvoorbeeld een beveiliger die iets te hard aan het praten was", aldus de woordvoerder.
Toch vindt er binnenkort ook nog een officiële evaluatie plaats, waarbij vluchtelingen, omwonenden en samenwerkende partners om hun mening wordt gevraagd.
In een eerste reactie laat de gemeente weten positief terug te kijken op de opvang van de vluchtelingen aan boord van de MS Princess. Zo zijn er volgens de gemeente veel activiteiten aangeboden, hadden vluchtelingen grote behoefte om de Nederlandse taal te leren en werden er diverse sportactiviteiten georganiseerd.

Meentwal weer in oude staat

Als alle vluchtelingen eind deze maand zijn vertrokken, wordt het schip weer klaargemaakt voor de reguliere vaart. "Als het schip begin maart vertrekt, dan volgen de herstelwerkzaamheden aan wal. Alles wordt zo goed als mogelijk in de oude staat teruggebracht. De bewoners van de Meentwal is gevraagd mee te denken met de inrichting", laat de gemeente weten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.