Opnieuw stakingen bij koffiefabrieken Douwe Egberts in Utrecht

De fabriek van Douwe Egberts in Utrecht
De fabriek van Douwe Egberts in Utrecht © RTV Utrecht
Utrecht - Medewerkers van Douwe Egberts in Utrecht en Pickwick in het Friese Joure leggen opnieuw het werk stil. Na twee stakingsdagen vorige week, volgen er deze week drie dagen waarin niet gewerkt wordt. De staking start morgenochtend om 06.00 uur.
Het conflict tussen koffie- en theeconcern JDE Peet's (de eigenaar van Douwe Egberts en Pickwick) en zijn medewerkers ontstond tijdens de onderhandelingen over een nieuwe cao, die met terugwerkende kracht per 1 januari moet ingaan. Hoewel vakbonden en werkgever het op veel punten eens konden worden, lukte dat niet op het gebied van loon.
"Wij willen een concreet nieuw bod. Zolang dat niet komt, gaan wij door met onze acties", zegt bestuurder Jikkie Aalberts van CNV Vakmensen. In totaal werken er zo'n 1800 mensen op de twee locaties. Volgens Aalberts eisen de leden een structurele loonsverhoging voor iedereen van 8 procent plus 100 euro. De koffie- en theeproducent wil niet verder gaan dan een gemiddelde loonsverhoging van ruim 6 procent plus eenmalig 500 euro.
CNV-bestuurder Aalberts merkt op dat leidinggevenden van JDE Peet's de druk op de stakers opvoeren, waarbij ze zwarte scenario's schetsen om werknemers bang te maken. Zo zou zijn gemeld dat het werk naar het buitenland wordt verplaatst als ze doorgaan met staken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.