Rookvrij-mascottes in 875 Utrechtse speeltuinen niet veilig, gemeente Utrecht haalt ze weg

© Eelco Eerenberg
Utrecht - De gemeente Utrecht verwijdert om veiligheidsredenen alle rookvrij-mascottes uit de 875 openbare speelplaatsen in de stad. De klemmen waarmee ze zijn vastgemaakt kunnen losgetrokken worden en hebben scherpe uiteinden. Dit levert gevaarlijke situaties op voor spelende kinderen en bezoekers, zegt de gemeente.
Het gaat om 2000 gemonteerde poppetjes en dieren, bedacht door kinderen voor een ontwerpwedstrijd. De kleurrijke mascottes waren onderdeel van een bredere multimediale campagne. Ze herinneren bezoekers eraan dat roken op speelplekken niet is toegestaan.
De afgelopen periode zijn meldingen binnengekomen over kapotte en verdwenen mascottes. Het materiaal waarvan ze zijn gemaakt blijkt niet sterk genoeg, laat wethouder Eelco Eerenberg weten. "De klemmen, waarmee de mascottes zijn vastgemaakt, kunnen losgetrokken worden en hebben scherpe uiteinden. Dit levert gevaarlijke situaties op voor de kinderen die er spelen en voor bezoekers van de speelplekken", schrijft hij aan de raad.
De kinderen die de mascottes hebben ontworpen zijn op de hoogte gesteld. "Uiteraard zijn we teleurgesteld dat we dit besluit hebben moeten nemen. We willen bezoekers er wel op blijven wijzen dat alle speelplekken in Utrecht rookvrij zijn. We gaan daarom extra borden en tegels toevoegen op plekken waar de mascottes worden weggehaald", aldus de wethouder.
De mascottes krijgen met het oog op circulariteit een tweede leven, maar het is nog niet bekend waar. Na de demontage slaat de aannemer ze voorlopig op totdat een nieuwe bestemming is gevonden. "Een optie is om ze in het kader van de rookvrije generatie alsnog op bepaalde beheerde binnen- of buitenlocaties (buiten handbereik) te plaatsen. We kunnen ze, nadat ze zijn schoongemaakt, misschien ook als object schenken aan maatschappelijke instellingen", laat Eerenberg weten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.