Mariniers uit Doorn trainen Oekraïners op geheime plek: 'De tijdsdruk is enorm, maar ik sta in voor de kwaliteit'

Nederlandse mariniers geven een demonstratie.
Nederlandse mariniers geven een demonstratie. © ANP
Provincie Utrecht - Het begon met kogelwerende vesten en lichte munitie. Maar een jaar na het begin van de oorlog in Oekraïne levert Nederland inmiddels veel zwaarder geschut. Ook zijn mariniers uit Doorn op dit moment op een geheime plek in Engeland om rekruten te trainen. Binnenkort vertrekt de eerste lichting naar het front.
"We stomen ze binnen vijf weken klaar, de tijdsdruk is enorm", vertelt majoor Koen (37). Een kleine zeventig instructeurs zijn actief in Engeland. "Dat zijn allemaal mariniers van de kazerne in Doorn. We zijn sinds begin januari bezig en blijven opleiden tot april." Het gaat om een aantal honderd Oekraïners. Exacte cijfers noemt de majoor liever niet.

Geen ervaring

De rekruten hebben vaak geen ervaring met defensie. Er zitten mannen bij die van origine bijvoorbeeld bakker zijn of ict'er. Vijf weken training is volgens Koen "waanzinnig kort", maar het is niet anders. "Helaas hebben we niet de luxe om maandenlang te trainen. Zelf heb ik negen maanden opleiding gehad en toen voelde ik mij er nog niet klaar voor, maar dit is het beste wat we kunnen bieden."
De focus ligt op drills en procedures. "We proberen ze in de tijd die we hebben zoveel mogelijk bij te brengen. Ten eerste: hoe overleef je? We leren ze bijvoorbeeld hoe je de nacht doorbrengt en je eten klaarmaakt. Deze mannen liggen straks in het veld onder een zeiltje of slapen in een put. Daar moet je ze op voorbereiden." De mariniers focussen zoveel mogelijk op het geven van training. "We moeten het zakelijk houden, want hoe persoonlijker het wordt, hoe moeilijker."
Oekraïense militairen in een nagebouwde loopgraaf..
Oekraïense militairen in een nagebouwde loopgraaf.. © ANP

Zeer gemotiveerd

Veel aandacht is er voor medische lessen, schiettrainingen en leren aanvallen. Ook wordt geïnstrueerd hoe je te werk gaat in loopgraven. Of de rekruten leren hoe je bijvoorbeeld een tank opblaast, blijft geheim. Details over de tactieken die gedoceerd worden, geeft de majoor evenmin prijs.
Wel wil hij kwijt dat hij en zijn collega's zien dat de rekruten een grote drijfveer hebben. "We horen dingen als: als ik niet ga vechten wie dan wel? En: ik wil dat mijn kinderen in een vrij land opgroeien. Er is veel intrinsieke motivatie. Dat helpt ons ook enorm. En wij leren zelf ook van dit conflict en de Oekraïners. Ik zie dat mijn mensen een groei doormaken. Wij hebben zelf ook een diepe motivatie om dit goed te doen. Er wordt een heel land in puin geschoten."
Maar heb je na vijf weken wel echt goede militairen? Majoor Koen: "We zijn dag en nacht met die mannen bezig en ik heb heel veel vertrouwen in mijn instructeurs. Ik sta in voor de kwaliteit die we afleveren."

24 februari is het exact een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. In het afgelopen jaar werden tienduizenden vluchtelingen in Nederland opgevangen, ook in de provincie Utrecht. Vrijdag wordt in Utrecht uitgebreid stilgestaan bij één jaar oorlog.

Dat gebeurt onder meer met het luiden van de klokken van de Domtoren. Ook is er een 'Walk of Hope' door de stad. Daarna is er een bijeenkomst in de Jaarbeurs, waar meer dan 1700 Oekraïners worden verwacht. Op het programma staan onder meer een bezoek van de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma en een videboodschap van de Oekraïense president Zelenski.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.