Eigenaar hotel Kedichem wil komst asielzoekers voorkomen via de rechter, mogelijk 58 asielzoekers op straat

© RTV Utrecht / Michael van Houwelingen
Kedichem - Met een kort geding wil de eigenaar van Hotel aan de Linge in Kedichem voorkomen dat de huidige uitbaters asielzoekers gaan opvangen. Vanaf 1 maart moeten 58 asielzoekers een jaar lang 19 kamers in gebruik nemen. Zij komen door de rechtszaak mogelijk op straat te staan.
Vorige week kwam het nieuws naar buiten dat het hotel haar deuren opent voor asielzoekers. De gemeente Vijfheerenlanden heeft een jaar lang 19 kamers vol pension geboekt. In die kamers moeten asielzoekers verblijven die nu nog in een noodopvang in Lexmond - ook in Vijfheerenlanden - zitten.

'Hotel, geen opvang'

Daardoor is haast geboden bij deze zaak. Want: op 1 maart sluit de noodopvang in Lexmond. Dat is met de buurt afgesproken, liet de gemeente eerder al weten. Omdat Vijfheerenlanden de 58 asielzoekers vanaf die datum niet wil laten vallen, zocht de gemeente de afgelopen tijd naar een nieuwe locatie in de regio. Die werd gevonden bij het echtpaar Kruger. Zij runnen het hotel in Kedichem, maar zijn niet de eigenaar. Nu staan die plannen dus op losse schroeven.
"Mijn cliënt moest via de media vernemen wat er met het hotel gaat gebeuren", vertelt Erik Doornbos, advocaat van de eigenaar van het hotel. "Maar dat is niet het belangrijkste punt. In de huurovereenkomst is helder opgenomen: dit hotel moet voor publiek vrij toegankelijk zijn. Zoals een hotel bekend staat, dat je er een ijsje en drankje kan doen. En dat gaat door de komst van de asielzoekers niet meer."
Mijn cliënten doen niets anders dan wat ze altijd doen: namelijk een hotel exploiteren
Advocaat van de hotel-huurders
Doornbos zegt dat het de eigenaar niet uitmaakt wíe er in het hotel gaan verblijven, wél dat "er een slot op de deur gaat". "En laten we duidelijk zijn: Hotel aan de Linge is een hotél, geen opvanglocatie."

Terug naar Ter Apel?

De advocaat van het echtpaar dat het Kedichemse hotel runt, zegt het kort geding "bijzonder spijtig" te vinden. We zitten immers in een asielcrisis, zegt Marc-Jan Goedhart. Over wat er precies met de sloten gebeurt, kan hij niet veel zeggen. Wél vertelt hij: "Er zijn goede afspraken gemaakt tussen de gemeente en de huurders. Mijn cliënten doen niets anders dan wat ze altijd doen: namelijk een hotel exploiteren. Dat er nu asielzoekers in de kamers zullen zitten, maakt wat dat betreft niets uit."
Stel dat de eigenaar van het hotel in haar recht staat, wat betekent dit dan voor de asielzoekers? Worden zij mogelijk noodgedwongen teruggebracht naar Ter Apel? Dat is allemaal nog niet bekend. Een woordvoerder van Vijfheerenlanden laat weten dat ze "hopen op een goede afloop". De voorbereidingen voor de verhuizing gaan daarom gewoon verder: de bedden worden verhuisd en de sloten van de hotelkamers worden vast aangepast. "Tijd is nu onze vijand", aldus een woordvoerder. "We gaan door, omdat ons bestuur heeft besloten: we willen voor deze mensen zorgen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.