Houten eist uitleg van Eneco over hoge tarieven warmtenet: 'Mensen maken zich zorgen'

© ANP
Houten - De gemeente Houten maakt zich samen met twaalf andere gemeenten grote zorgen over de hoge tarieven die Eneco hanteert voor stadsverwarming. De gemeente heeft daarom samen met onder meer Amersfoort, Nieuwegein en Utrecht een brandbrief naar de energieleverancier gestuurd. Ze willen dat Eneco uitlegt waar het tarief op is gebaseerd en wat de mogelijkheden voor verlaging zijn.
Wethouder Paul van Ruitenbeek klom in de pen nadat hij werd benaderd door bezorgde inwoners van zijn gemeente. Want ook het warmtenet valt weliswaar onder het prijsplafond, maar dat neemt de ongerustheid niet weg. "Mensen maken zich zorgen over wat ze moeten betalen als ze boven het prijsplafond uitkomen, of wat er gebeurt als het prijsplafond niet meer van kracht is", zegt de wethouder.

Tarief bijna verdubbeld

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) bepaalt de maximale tarieven die leveranciers van warmtenetten mogen rekenen aan hun klanten. Dat is in 2023 ruim 90 euro per gigajoule, bijna een verdubbeling in vergelijking met vorig jaar. Eneco hanteert nu dit tarief. Die prijs is vergelijkbaar met net geen 3 euro voor een kubieke meter gas.
Door het prijsplafond wordt die prijs nu nog gedempt. Maar wie meer verbruikt dan het plafond dekt, krijgt dus een forse rekening gepresenteerd voor een warme woning. Daar komt bij dat gebruikers van warmtenet niet kunnen overstappen naar een andere leverancier.
In Houten krijgen ongeveer 3.800 huishoudens binnen de Vijfwal de restwarmte van een aardgascentrale van Eneco. Ook in het verleden waren inwoners al boos op de energieleverancier vanwege de hoge prijzen. In 2005 begon een juridische strijd die uiteindelijk pas in 2011 werd verloren.
Van Ruitenbeek merkt dat de ongerustheid door de hoge prijs nu opnieuw speelt. "Inwoners zeggen dat als dit zo doorgaat, ze na gaan denken over andere alternatieven. Bijvoorbeeld een warmtepomp." In plaats van 'van het gas af' gaan de bewoners dan van het warmtenet af.

Alternatief voor gas

In veel gemeenten worden warmtenetten aangelegd als alternatief voor gas. Ook Houten kijkt hiernaar, zegt Van Ruitenbeek. Maar dit wordt wel met een wijk besproken. En dat zal sowieso niet om restwarmte gaan van de aardgascentrale van Eneco. "Die zit nu al aan zijn maximale capaciteit".
Het eerste contact met Eneco heeft de wethouder inmiddels al gehad. "We hebben gevraagd of Eneco in gesprek wil gaan met de inwoners. Ze hebben aangegeven dat ze daar voor openstaan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.