En wéér staakt het streekvervoer, einde voorlopig nog niet in zicht

Actievoerders tijdens een vorige staking in het streekvervoer in januari
Actievoerders tijdens een vorige staking in het streekvervoer in januari © RTV Utrecht / Hannah Cammeraat
Provincie Utrecht - Vandaag wordt opnieuw het werk in het regionale openbaar vervoer stilgelegd. Het is de zoveelste staking van chauffeurs. De werkgevers en de vakbonden worden het niet eens over een nieuwe cao. Voor vrijdag is er wederom een staking aangekondigd.
Ook Keolis-chauffeur en FNV-kaderlid Wouter ter Wee stapt vandaag zijn bus niet in. Hij ziet zich genoodzaakt om opnieuw het werk neer te leggen. "We zijn nu in een soort impasse beland, helaas", zegt Ter Wee. "Dat is absoluut niet leuk. Laat ik dat voorop stellen. We hadden beter gehoopt. Het loopt stuk op meerdere fronten."
De bonden willen dat het loon meestijgt met de inflatie en dat de werkgevers meer maatregelen nemen om de werkdruk te verlagen. De vakbonden en de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) zijn nog niet dichter bij een akkoord. Zo wil de FNV een loonsverhoging van 16,9 procent, de CNV 14 procent. VWOV bood 8 procent.

Werkdruk

Volgens ter Wee is het vooral de werkdruk die omlaag moet. "Het ziekteverzuim is al jaren dusdanig hoog." De chauffeurs willen dat de dienstregeling bijvoorbeeld wordt aangepakt zodat er ook ruimte is voor een pauze. "We zijn nu echt aan het jakkeren. Tijd om te eten is er vaak niet. Soms heb je twintig minuten de tijd, maar dat is eerder toeval dan dat het zo in de dienstregeling is bedacht."
Medewerkers in het streekvervoer legden begin deze maand vijf dagen het werk neer, en eind januari staakten FNV-leden twee dagen. Volgens de FNV deed toen zo'n 80 procent van het ingeroosterde personeel mee. Dat geldt voor de vervoerders Arriva, EBS, Keolis, Qbuzz, RET en Transdev.

Reiziger

De vervoerders adviseren reizigers op de stakingsdagen ander vervoer te zoeken of de reis uit te stellen. Ter Wee snapt dat het voor de reiziger heel vervelend is. "Maar wij spreken de reiziger al heel lang. Ook over het feit dat we ze uit de bussen moeten halen omdat er geen vervangende collega beschikbaar is. En dat is wel één van de redenen dat we het werk neerleggen."

Akkoord

De bonden zijn van plan om de stakingen ook na deze week door te zetten als ze er niet uitkomen met de werkgeversorganisatie. Het plan is om elke week meerdere dagen het werk neer te leggen. Volgende week zal dit op dinsdag en donderdag gebeuren, meldt de CNV. De FNV laat weten andere data pas later bekend te maken. Op die manier wil de bond voorkomen dat de werkgevers de staking proberen te beïnvloeden door personeel anders in te zetten.
"De kans op een akkoord is de komende weken heel klein. Daar zal ik heel eerlijk over zijn.", zegt ter Wee. "Maar goed, hopelijk gaat er toch iets bewegen en horen we vandaag dat de onderhandelingen zijn hervat."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.