Akkoord over cao gemeenten, stakingen van de baan: 'Resultaat bereikt dankzij de stakers'

In Utrecht staakten vuilnisophalers een week lang
In Utrecht staakten vuilnisophalers een week lang © Jasper Witte (@wjtte)
Provincie Utrecht - De vakbonden en Nederlandse gemeenten hebben een akkoord bereikt over een de nieuwe cao. Dit meldt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). De lonen gaan met zeven tot dertien procent omhoog, afhankelijk van iemands functie."
De laagste schalen gaan met dertien procent omhoog, daar vallen bijvoorbeeld de vuilnisophalers en medewerkers van de stadsreiniging onder. De iets hogere schalen stijgen met zo'n twaalf procent, dat gaat onder andere over boa's. Gemeentemedewerkers die in de hoogste schalen vallen kunnen rekenen op een verhoging van bijna zeven procent. De vakbonden zetten tijdens de onderhandelingen in op een loonsverhoging van twaalf procent voor iedereen.
FNV-onderhandelaar Marieke Manschot: "Dit resultaat is te danken aan de stakers. Zij hebben zich zo hard ingezet voor de loonsverhoging. Die stakingen hebben echt druk op de onderhandelingen richting de VNG gelegd."
Juan Schot, onderhandelaar bij de CNV noemt het volledig terecht dat de laagste salarisgroepen er procentueel het beste uitspringen. "De mannen en vrouwen van de gemeentelijke reinigingsdiensten en handhaving hebben Nederland de afgelopen weken laten zien en horen dat zij voor Nederland onmisbaar zijn, maar ook dat zij zelf de eindjes nauwelijks aan elkaar kunnen knopen."
Ton Heerts, onderhandelaar van de VNG zegt dat de stakingen zeker effect hebben gehad. "Daarmee hebben de vakbondsleden een duidelijk signaal afgegeven. Maar wij wilden deze week sowieso al met een nieuw bod komen, daar waren die stakingen niet echt voor nodig. Wij vinden dat onze werknemers gewoon een goede cao moeten hebben." Heerst zei vorige week tijdens de vakbondsmanifestatie in Utrecht inderdaad al dat hij met een nieuw cao-bod zou komen, omdat hij begrijpt dat het eerdere bod van vijf procent te karig is.
Waarom is de VNG niet gelijk met dit bod gekomen? "Dat had ermee te maken dat wij het liefst een tweejarige cao wilden. De vakbonden wilden een cao voor één jaar, vandaar dat we met een nieuw bod moesten komen." De VNG bood voor een tweejarig cao naast de vijf procent dit jaar nog eens drie procent in april 2024.
Deze percentages vallen nu, in het eenjarige cao, hoger uit. Heerst maakt zich zorgen over de betaalbaarheid van van de loonstijging voor gemeenten. "Wij gaan die lonen wel betalen, maar de gemeenten zijn natuurlijk voor een groot deel van het geld dat ze krijgen afhankelijk van de Rijksoverheid. Dus willen we een duidelijk signaal richting het Rijk afgeven: wij doen dit om de dienstverlening naar inwoners en bedrijven te kunnen voortzetten maar hier is wel geld voor nodig."

Eerdere stakingen

Aan het cao-akkoord gingen stakingen vooraf in verschillende gemeenten, waaronder Utrecht. Vuilnisophalers legden een week lang het werk neer voor een betere cao. Stakingen die nu nog bezig zijn worden opgeschort.
De nieuwe cao geldt voor een periode van twaalf maanden voor zo'n 190.000 gemeentemedewerker. Naast de loonsverhogingen zijn er afspraken gemaakt over bijvoorbeeld vakantiedagen, sociale zekerheid en ouderschapsverlof. Vakbondsleden moeten de afspraken nog wel goedkeuren. FNV-onderhandelaar Manschot: "Dan is er pas écht een akkoord. Maar de eerste reacties van de stakers zijn positief."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.