Kinderen gaan in debat in Woudenberg: 'Vuurwerkverbod? Knallen is gewoon leuk'

© RTV Utrecht
Woudenberg - Zes stellingen, zes kinderen op hoge stoelen, zes lijsttrekkers naast hen. Dat is de opzet van het kinderdebat in de sporthal in Woudenberg vanochtend. Ze zijn goed voorbereid: de afgelopen weken bezochten lijsttrekkers van verschillende partijen klassen in Woudenberg. Leerlingen hebben de stellingen geponeerd, argumenten verzameld en geoefend om geen ruzie te maken, maar netjes via een echte voorzitter te debatteren.
Kinderen debatteren over politiek in Woudenberg: "Geen vuurwerkverbod! Ik wil lekker knallen!"
De voorzitter vandaag is Nathan, hij is sinds een kleine maand de kinderburgemeester van Woudenberg. Zelfbewust zit hij achter de microfoon en roept de kinderen in de zaal op om stelling te nemen. Zwemlessen moeten weer betaald worden door de gemeente. "Wie is er vóór?" Handen schieten in de lucht. "En wie is er tegen?" Nathan probeert goed te kijken of de voor- of de tegenstanders in de meerderheid zijn en dat is nog niet zo makkelijk.
Of hij zich heeft voorbereid op vandaag? "Ik heb me voorbereid door, ehm..., nou eigenlijk helemaal niet." Ja, een uurtje eerder komen en even oefenen met de microfoon, dat wel. Burgemeester Magda Jansen begeleidt hem ondertussen wel een beetje. "Geef nu maar die de beurt of die, ze heeft me best veel ingefluisterd."
De vingers schieten omhoog tijdens het kinderdebat
De vingers schieten omhoog tijdens het kinderdebat © RTV Utrecht
Als er teveel rumoer in de zaal is, gebruikt Nathan de hamer. Als een echte voorzitter. En ook de debaters hebben flink geoefend, want ze beginnen hun betoog netjes met: "Dankuwel, meneer de voorzitter." Julia bijvoorbeeld. Zij wil dat de gemeente het schoolzwemmen weer betaalt voor mensen die daar geen geld voor hebben. "En daar heb ik twee argumenten voor. Één: Omdat Nederland een waterrijk land is en de kans is groot dat er een kind in het water valt. En het tweede is dat ouders soms arm zijn en het niet nodig vinden om geld voor het zwemmen uit te geven." De zaal luistert aandachtig.
Michel Hardeman van het CDA zit naast Julia en is blij met deze ochtend. "Het is weer fantastisch om mee te maken, de voorbereiding ging goed en dan hoop je dat dat ook te zien is in het debat. En ook dat gaat goed."
De zaal luistert aandachtig naar de argumenten
De zaal luistert aandachtig naar de argumenten © RTV Utrecht
De meningen lopen uiteen over de meest verschillende stellingen. Moet het openbaar vervoer gratis worden voor iedereen? Meerderheid tegen. Schoolzwemmen terug? Meerderheid vóór. De stelling over het vuurwerkverbod brengt de meest uiteenlopende meningen bij elkaar. "Lekker knallen, dat is gewoon leuk", klinkt het op links. "Pas met 16 jaar, een ID-bewijs en een aansteeklont met bril, verplicht" op rechts. Maar ook nog moeilijkere onderwerpen komen aan bod. Moet Woudenberg meer doen voor Oekraïners? De meerderheid vindt van niet, want Woudenberg doet al zoveel voor hen.
De kinderen brengen hun argumenten serieus te berde, hebben briefjes met argumenten op tafel liggen, maar een enkeling plukt ook de hele spreektijd door aan de mouwen. "Dat ze zenuwachtig zijn is wel logisch", zegt Michel Hardeman (CDA) na afloop. "In de raad is dat net zo, want je weet niet hoe de mensen reageren op je verhaal en dat zie je hier in het kinderdebat ook."
Burgemeester Jansen geniet een uur lang van alle argumenten die ze hoort. "Ik vind het een ontzettend leuke manier om de gemeentepolitiek en ook andere politiek in het algemeen dichter bij de kinderen te brengen. En er zitten ook heel wat talentjes bij, die echt heel veel weten te verwoorden en die in kunnen springen op wat anderen te zeggen hebben." Ze is verrast over de manier waarop kinderen met de onderwerpen omgaan. "Toen we het over het openbaar vervoer hadden, kwamen ze bijvoorbeeld gewoon met het idee van een dubbeldekkerbus. Ze denken veel meer out of the box dan de volwassenen."
Het kinderdebat is georganiseerd door het CDA in Woudenberg, maar de lijsttrekkers van alle partijen zijn betrokken bij de voorbereiding. Vorig jaar werd het debat voor de eerste keer gehouden in verband met de gemeenteraadsverkiezingen - dit jaar worden de lessen en het debat gebruikt om de kinderen ook iets over de provinciale verkiezingen op 15 maart bij te brengen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.