Baarn zet streep door De Kroon, toekomst theater De Speeldoos nog steeds onzeker

© RTV Utrecht / Joost Danvers
Baarn - Baarn stelt een extern onderzoek in naar de toekomst van theater De Speeldoos. Het theater wilde met de lokale bibliotheek een modern onderkomen bouwen, maar de gemeenteraad heeft dat plan gisteravond stilgelegd. Een raadsmeerderheid wil de bibliotheek op de huidige locatie aan de Hoofdstraat houden en vindt dat de kosten voor het gezamenlijk pand 'De Kroon' te hoog zijn opgelopen.
Cultuurwethouder Mark Veldhuizen (VoorBaarn) had de raad voorgespiegeld dat het nieuwe gebouw aan de Rembrandtlaan zo'n 14 miljoen euro zou kosten als het volledig energieneutraal zou moeten worden. Zelfs zonder duurzaamheidsmaatregelen kwam het college nog steeds 2 miljoen euro tekort.

Stekker uit project

De Baarnse politiek had ruim een jaar geleden nog met een nipte meerderheid een krediet van 9,8 miljoen euro toegezegd, maar sinds de verkiezingen van vorig jaar hebben de tegenstanders de overhand. Toen de wethouder deze maand om extra geld kwam vragen viel de bijl. Wat 11 van de 19 raadsleden betreft gaat de stekker alsnog uit het project.
De Speeldoos en Bibliotheek Eemland, die allebei moeite hebben om rond te komen in hun verouderde gemeentepanden, hadden bijna acht jaar gewerkt aan de samenvoeging. De Speeldoos heeft er volgens de theaterdirecteur tot nu toe zo'n 37.000 euro aan uitgegeven. De gemeenteraad besloot gisteravond, onder aanvoering van VoorBaarn, GroenLinks, CDA en zelfstandig raadslid Jelle Jonkers, dat de instellingen elk op hun eigen plek blijven.

Onafhankelijk onderzoek

Hoe het verder moet met De Speeldoos wordt pas bepaald wanneer een onafhankelijk onderzoeksbureau een aantal mogelijkheden in kaart heeft gebracht. Zo moet bijvoorbeeld nog duidelijk worden of het theater met een investering van 4 miljoen euro nog tien jaar kan blijven draaien. De raad wil ook weten wat De Speeldoos nodig heeft om twintig of veertig jaar een gezonde exploitatie vol te houden.
Intussen mag het theater wel eindelijk het ergste achterstallige onderhoud gaan aanpakken. De gemeenteraad heeft daar 431.000 euro voor over. Voor 3,7 miljoen euro wordt de bieb aan de Hoofdstraat opgeknapt en wordt voor culturele en maatschappelijke organisaties in Baarn een ander onderdak gezocht. Want nu de bibliotheek op de huidige plek in het centrum blijft, gaat hun verhuizing waarschijnlijk ook niet door.

Voortijdig einde

De nieuwe maatregelen staan in een motie, die alle fracties gisteravond samen hebben opgesteld. Met het voortijdig einde van De Kroon blijven VVD, PvdA, D66, 50PLUS en ChristenUnie ongelukkig, sommigen zelfs verdrietig, maar ze vormen nu eenmaal geen meerderheid samen. Daarom onderhandelden ze gisteravond toch maar met de andere vier fracties over de zelfstandige toekomst van de instellingen.
Volgens VVD-fractievoorzitter André van der Padt is het bod van 4 miljoen euro door VoorBaarn, GroenLinks, CDA en raadslid Jonkers weggegooid geld. "Na een paar jaar is iedereen vergeten dat De Speeldoos maar een fractie van de gevraagde investering van 12 miljoen kreeg. Maar De Speeldoos wordt vervolgens wel aangekeken op ernstige tekorten. 'Hoe kan dat nou', zullen wij met ons allen roepen."
De directeur van De Speeldoos heeft bij herhaling aangegeven dat hij in dat scenario voorziet dat Baarn over een paar jaar helemaal geen theater meer heeft. Van der Padt gaf het team dat De Speeldoos exploiteert een pluim. "Als dit mij in het bedrijfsleven zou gebeuren zou ik persoonlijk de opdracht als 'niet haalbaar' teruggeven. Mission impossible."

Neutraal

Intussen hebben De Speeldoos en de bibliotheek - en daarmee de inwoners van Baarn - nog altijd geen zekerheid gekregen over hun voortbestaan. Wethouder Veldhuizen had het raadsvoorstel over De Kroon bewust zo neutraal mogelijk opgesteld, door alleen maar om extra geld te vragen voor de hogere kosten. Zo hield hij de discussie over de omstreden bouwplannen aanvankelijk bij de raadsleden onderling. Maar die laten hem er nu niet meer zo makkelijk mee wegkomen.
De verhuizing van de bibliotheek naar De Speeldoos is nu echt van de baan en dat krijgt consequenties waar Veldhuizen iets mee moet. In de motie staat dat de wethouder ook zelf met voorstellen zal moeten komen. Het college moet bovendien in ieder geval in deze raadsperiode nog een kunst- en cultuurvisie opstellen. De raadsleden willen van de bestuurders horen welke culturele faciliteiten - een theater bijvoorbeeld - Baarn nu echt nodig vindt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.