Liveblog verkiezingen: Wat kan de provincie Utrecht doen tegen de woningcrisis?

© ANP
Provincie Utrecht - Nog negen dagen en dan is het zover: op woensdag 15 maart staan de Waterschaps- en Provinciale Statenverkiezingen op het programma. Via dit liveblog houden we je op de hoogte over de laatste ontwikkelingen rondom de verkiezingen. Daarbij staat iedere dag één verkiezingsthema centraal. Vandaag is dat het thema Wonen.

17.30 uur Tussenstand poll: Utrechters verdeeld

Op iedere themadag vragen we onze lezers ook naar hun mening over een stelling. Vandaag was dat de stelling 'Er moeten meer woningen worden gebouwd, ook al verdwijnt er dan groen'. Op dit moment hebben er bijna 1700 mensen die vraag beantwoord. Daarvan vindt een nipte meerderheid van 51 procent dat het bouwen van woningen boven het behoud van natuur gaat. 45 procent is het daar niet mee en de rest geeft aan er geen mening over te hebben.

14.30 uur Wat te doen met de schaarse ruimte?

Wat te doen met de schaarse ruimte die we hebben in onze provincie? Moet er bijvoorbeeld ingezet worden op woningbouw of moet de natuur een plek vinden? Het zijn belangrijke keuzes die de provincie moet maken en waarover jij straks een stem hebt tijdens de verkiezingen. Een goed voorbeeld van zo'n dilemma is de Harmelerwaard in de gemeente Woerden. Dat gebied komt op termijn leeg te staan, en wat dan?

11.45 uur Stembus in het oude dorp in Vleuten

Vanaf vandaag gaan we tot de dag voor de verkiezingen met de Stembus on Tour langs verschillende locaties in de provincie. Vandaag staat de bus in het oude dorp in Vleuten, waar het thema Wonen centraal staat. Conny Kraaijeveld ontvangt vanaf 12.00 uur in haar lunchprogramma Aan Tafel! diverse gasten in de stembus waarmee ze het thema bespreekt. Verslaggever Robert Jan Booij gaat op de locatie in gesprek met inwoners die iets met het thema hebben.
De Stembus on Tour staat vandaag in het oude dorp in Vleuten
De Stembus on Tour staat vandaag in het oude dorp in Vleuten © RTV Utrecht

11.00 uur In gesprek met Utrechters over de woningnood

Verslaggever Robert Jan Booij ging vanochtend op Radio M Utrecht in gesprek met Utrechters over het thema van vandaag. In Ameide sprak hij met starter Kris de Kruijk, die na lang zoeken eindelijk een eigen huis heeft gevonden. In Leerdam bezocht hij de Knarrenhof, een toekomstige woonvorm voor "jonge-ouderen" en "oudere-jongeren". Nu staat er nog een oud schoolgebouw, maar over anderhalf jaar moeten er 24 appartementen staan voor mensen van 50 jaar of ouder. Dit soort woonvormen moeten ook de doorstroom op de woningmarkt bevorderen, waardoor er voor jongeren weer gezinswoningen vrijkomen.
Verslaggever Robert Jan Booij ging vanochtend in gesprek met Kris de Kruijk over zijn lange zoektocht naar een eigen woning
Verslaggever Robert Jan Booij sprak vanochtend met één van de initiatiefnemers van de Knarrenhof.
Kris de Kruijk voor zijn nieuwe woning, die nog in aanbouw is.
Kris de Kruijk voor zijn nieuwe woning, die nog in aanbouw is. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

10.20 uur D66 wil geen coalities met BBB, JA21 en de PVV

Er lijken na de Provinciale Statenverkiezingen in ieder geval geen coalities te komen waarin D66 gaat samenwerken met de BoerBurgerBeweging (BBB), JA21 en de PVV. De twaalf D66-lijsttrekkers laten in een gezamenlijke verklaring weten niet samen te willen werken met deze partijen. "Zij willen hun stilstandbus parkeren in onze provincies, pal voor de stikstof- en klimaatdoelen", staat op de website van de partij te lezen. D66 laat dan ook weten dat het halen van die doelen voor hen op één staat op 15 maart. "Dat is waar deze verkiezingen over gaan." Ook de Utrechtse lijsttrekker Marianne de Widt heeft de tekst ondertekend.

09.50 uur Bekijk hier het magazine Wonen

Bekijk hier het magazine van vandaag, waarin we onder andere ingaan op de problemen op de woningmarkt en wat de provincie daaraan kan doen. René Dercksen (BVNL) en Hans Adriani (PvdA) gaan met elkaar in de debat over de stelling 'Als gemeenten onvoldoende sociale huurwoningen bouwen, moet de provincie hen dwingen dit te doen':

06.00 uur Bekijk hier onze explainer over het verkiezingsthema Wonen

We worden platgegooid met kreten als ‘bouwen, bouwen, bouwen’. Maar wat doet de provincie Utrecht eigenlijk aan woningbouw? Zij bouwt toch helemaal geen woningen? In deze video leggen we je uit wat de provincie kan doen aan de woningcrisis – en waarom jouw stem hierin meetelt.
Wat kan de provincie doen aan de woningcrisis? Wij leggen het je uit in deze video

05.35 uur Resultaten Kieskompas

Waar moet gebouwd worden en voor wie? Het nieuwe provinciebestuur heeft een grote opdracht als het gaat om de woningnood. Dat het daarbij onmogelijk lijkt te worden om iedereen tevreden te stellen blijkt ook uit de antwoorden die Utrechters gaven in het Kieskompas.

05.30 uur Foutje

Het Utrechtse campagneteam van D66 sprak op Twitter nog vrolijk over een 'succesvolle campagnedag'. Maar onder de tweet stond een verouderde kaart van de provincie, zonder de gemeente Vijfheerenlanden. Burgemeester Fröhlich reageerde al snel: "Euh, is het @D66provUtrecht bekend dat de provincie Utrecht vier jaar geleden is uitgebreid met de prachtige gemeente @5heerenlanden? We staan ook graag op de kaart bij D66!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.