Liveblog verkiezingen: meerderheid tegen meer windmolens in de provincie

© ANP
Provincie Utrecht - Nog acht dagen en dan is het zover: op woensdag 15 maart staan de Waterschaps- en Provinciale Statenverkiezingen op het programma. Via dit liveblog houden we je op de hoogte over de laatste ontwikkelingen rondom de verkiezingen. Daarbij staat iedere dag één verkiezingsthema centraal. Vandaag is dat het thema 'energie'.

20.00 uur D66 trakteert op taart na vergeten Vijfheerenlanden

De Utrechtse afdeling van D66 zegt nog een keer sorry tegen de gemeente Vijfheerenlanden nadat ze afgelopen zaterdag via Twitter een verouderde kaart deelden van de provincie, waar Vijfheerenlanden niet op stond. Ze maakten het vandaag goed met een taart.
Burgemeester Sjors Fröhlich reageerde zondag al snel: "Euh, is het @D66provUtrecht bekend dat de provincie Utrecht vier jaar geleden is uitgebreid met de prachtige gemeente @5heerenlanden? We staan ook graag op de kaart bij D66!"
De partij bood direct excuses aan en liet weten snel langs te komen in de vergeten gemeente. Vandaag deden ze dat ook echt en hadden ze taart meegenomen, met daarop een kaart van de provincie, inclusief de gemeente Vijfheerenlanden.
Voor burgemeester Fröhlich zit het daarmee weer goed. "Ik moet zeggen dat @D66provUtrecht de omissie ruimschoots heeft rechtgezet", meldt hij via Twitter.

18.00 uur Uitslag poll

Op onze website en app leggen we onze bezoekers iedere dag een stelling voor. Vandaag is dat 'Er moeten meer windmolens in onze provincie komen'. Tot nu hebben daar 1609 mensen op gestemd. De uitslag laat een duidelijk beeld zien: een meerderheid van jullie vindt niet dat er meer windmolens moeten komen. 58 procent is die mening toegedaan, terwijl zo'n 35 procent van de mensen meer windmolens wel zien zitten.

15.00 uur Bekijk hier het magazine 'energie'

Bekijk hier het magazine van vandaag, waarin we onder andere ingaan op de energietransitie en welke rol de provincie daarin speelt. Lijsttrekkers André van Schie (VVD) en Michiel Fiscalini (JA21) gaan met elkaar in debat over hoe het nu verder moet met die energietransitie.

14.00 uur De bus bezoeken

Bij de Stembus on Tour in Wijk bij Duurstede komen vandaag ook Wijkenaren op bezoek. Bijvoorbeeld Martien, een trouwe luisteraar van Radio M Utrecht. Terwijl hij zelf de gezelligheid van de bus op kwam zoeken, heeft hij thuis de radio aan laten staan voor zijn hond.
© RTV Utrecht

13.00 uur JA21 verbolgen over besluit D66 om geen coalities te vormen met 'conservatieve partijen'

De Utrechtse fractie van JA21 is verbaasd over het feit dat D66 een samenwerking met hen uitsluit. Die laatste partij liet gisteren in een verklaring op de eigen website weten geen coalities te willen vormen met BBB, de PVV en dus met JA21. De verklaring werd ondertekend door de D66-lijsttrekkers uit alle provincies, waaronder Marianne de Widt van de Utrechtse afdeling. ""Zij willen hun stilstandbus parkeren in onze provincies, pal voor de stikstof- en klimaatdoelen."
Bij JA21 in Utrecht snappen ze niets van dat besluit. De partij wijst er op Twitter op dat de partijen juist in de provincie Utrecht de afgelopen jaren gezamenlijk tot breed gedragen voorstellen kwamen. Bijvoorbeeld toen verschillende Utrechtse partijen, van links tot rechts, samen met een voorstel kwamen over het erkennen van het slavernijverleden. D66 werkte overigens niet mee aan dat voorstel, maar partijen als GroenLinks, de PvdA en de VVD deden dat wel.

12.30 uur Doorgeefvraag aan André van Schie (VVD): Gaat de VVD meestemmen voor het lobbyregister binnen de provincie?

In het ochtendprogramma Utrecht is Wakker op Radio M Utrecht spreken we iedere morgen twee lijsttrekkers. Zij mogen steeds één vraag doorgeven aan de volgende gast in het programma. Vanmorgen was VVD-lijsttrekker André van Schie te gast en beantwoordde hij een vraag die Amos de Jong van Volt eerder in de uitzending had doorgegeven: Gaat de VVD meestemmen voor het lobbyregister binnen de provincie, om zo de politieke transparantie te vergroten?
"Het verbaasde me eigenlijk enigszins dat het er nog niet is", begon hij zijn antwoord. "Ik vind dat het openbaar bestuur ook alles echt in de openbaarheid moet doen. Dus als wij belobbyd worden, is het prima dat mensen ook weten dat dat gebeurt en met welk belang we te maken hebben. Het is altijd goed dat we als partijen praten met ondernemers, gemeentebesturen, inwoners en belangengroepen. Maar daar kun je prima transparant over zijn, daar is niets geheimzinnigs aan. Dus eens met die stelling."
Luister hier naar het hele gesprek dat presentator Bob van Beeten en verslaggever Jiri Glaap voerden met André van Schie:
VVD-lijsttrekker André van Schie ging vanmorgen op Radio M Utrecht in gesprek met presentator Bob van Beeten en verslaggever Jiri Glaap (1)
VVD-lijsttrekker André van Schie ging vanmorgen op Radio M Utrecht in gesprek met presentator Bob van Beeten en verslaggever Jiri Glaap (2)
VVD-lijsttrekker André van Schie ging vanmorgen op Radio M Utrecht in gesprek met presentator Bob van Beeten en verslaggever Jiri Glaap (3)

12.15 uur Tussenstand poll: Utrechters lopen niet warm voor windmolens

Op onze website en app leggen we onze bezoekers iedere dag een stelling voor. Vandaag is dat 'Er moeten meer windmolens in onze provincie komen'. Inmiddels hebben bijna duizend mensen antwoord gegeven op die vraag. Van hen geeft 57 procent aan het niet eens te zijn met de stelling, terwijl 35 procent wel graag meer windmolens ziet komen.
In het ochtendprogramma Utrecht is Wakker werd deze stelling ook voorgelegd aan Amos de Jong (Volt) en André van Schie (VVD). Zij lieten beiden weten het eens te zijn met de stelling. De Jong: "Omdat we niet heel veel keus hebben. We moeten echt versnellen en doorpakken. Overigens bedoel ik daarmee niet doordrukken, want dat werkt juist vertragend. We moeten erkennen waar we mee te maken hebben en het vervolgens samen, met burgers en belangengroepen, doen."
Ook André van Schie is het eens met de stelling, maar ook hij vindt dat het plaatsen van windmolens in samenspraak met gemeenten moet gebeuren. "De provincie moet gemeenten niet dwingen. Ik vind lokale democratie heel belangrijk en je zag bij de vorige Gemeenteraadsverkiezingen dat windmolens in veel gemeenten een belangrijk thema waren. Daar moet je dan ook recht aan doen. Anders weten mensen niet meer waarover ze stemmen."

12.00 uur Live vanaf het Van Egmondplein in Wijk bij Duurstede

Met de Stembus on Tour staan we tot en met volgende week dinsdag op alle werkdagen op verschillende locaties in de provincie. Vandaag staat de bus op het Van Egmondplein in Wijk bij Duurstede, waar het thema 'energie' centraal staat. Conny Kraaijeveld ontvangt vanaf 12.00 uur in haar lunchprogramma Aan Tafel! op Radio M Utrecht diverse gasten in de stembus waarmee ze het thema bespreekt. Verslaggever Robert Jan Booij gaat op locatie in gesprek met inwoners die iets met het thema hebben.
De Stembus on Tour op het Van Egmondplein in Wijk bij Duurstede.
De Stembus on Tour op het Van Egmondplein in Wijk bij Duurstede. © RTV Utrecht

11.00 uur Volt: 20 procent van woningen naar twintigers

Als het aan Amos de Jong van Volt ligt, gaat 20 procent van alle woningen die tot 2030 in de provincie Utrecht gebouwd gaan worden naar twintigers. Dat zei hij vanmorgen in het radioprogramma Utrecht is Wakker op Radio M Utrecht. "Studenten en starters komen in deze discussie nauwelijks aan bod. Zij wonen nog thuis, willen graag verhuizen, maar kunnen geen huis vinden. Zij zijn wel onze toekomst en we hebben allemaal onze mond vol van de toekomst. Nou, zo gaan we wat mij betreft niet met onze toekomst om."
In totaal moeten er volgens Volt 83.500 woningen bijkomen tot 2030. "Het zit momenteel gewoon hartstikke vast", vertelt De Jong. Dat komt in zijn ogen doordat de marktwerking is doorgeslagen. "De overheid heeft de markt de vrije hand gegeven. Door het woningtekort zijn de prijzen torenhoog geworden. De groepen met een kleinere beurs, zoals studenten en starters, zijn daar de dupe van."
Hij pleit daarom voor rigoureuze maatregelen. "We moeten gewoon doorpakken. Veel meer binnen de grenzen van steden bouwen, want dat kan. Maar we moeten ook morgen de schop in Rijnenburg in de grond zetten en 20 procent van alle woningen reserveren voor twintigers. Het is rigoureus, maar wie springt er anders op de bres voor de jongeren?"
Volt-lijsttrekker Amos de Jong ging vanmorgen op Radio M Utrecht in gesprek met presentator Bob van Beeten en verslaggever Jiri Glaap (1)
Volt-lijsttrekker Amos de Jong ging vanmorgen op Radio M Utrecht in gesprek met presentator Bob van Beeten en verslaggever Jiri Glaap (2)
Volt-lijsttrekker Amos de Jong ging vanmorgen op Radio M Utrecht in gesprek met presentator Bob van Beeten en verslaggever Jiri Glaap (3)

10.30 uur Doorgeefvraag aan Amos de Jong (Volt): hoe zorgen jullie voor vooruitgang?

In het ochtendprogramma Utrecht is Wakker op Radio M Utrecht spreken we iedere morgen twee lijsttrekkers. Zij mogen steeds één vraag doorgeven aan de volgende gast in het programma. Vanmorgen was Volt-lijsttrekker Amos de Jong te gast en beantwoordde hij de vraag die Marianne de Widt (D66) gisteren had doorgegeven: hoe gaat Volt bijdragen aan vooruitgang?
"Een goede vraag", reageert De Jong. "Door echt te doen wat we beloven. We moeten zorgen dat we uit de huidige klimaatcrisis komen door veel meer te gaan versnellen en door ervoor te zorgen dat Utrecht in 2040 klimaatneutraal is. Dat willen we bereiken met echte inspraak van burgers. Vanaf het begin en niet als de plannen er al liggen. Samen bedenken, samen beslissen. En Volt blijft het zeggen: er moet veel meer Europese samenwerking komen, ook in de regio's."

09.00 uur Wat kies jij?

Op onze website en app vragen we onze bezoekers op iedere werkdag tot aan de verkiezingen naar hun mening over een verkiezingsstelling. Gisteren was dat de stelling 'Er moeten meer woningen worden gebouwd, ook al verdwijnt er dan groen'. In totaal hebben 2405 op die poll gereageerd. Een nipte meerderheid van 50,6 was het eens met de stelling, terwijl 44,7 procent van mening was dat het behoud van groen belangrijker is dan het bouwen van woningen. Ook vandaag kun je je mening weer laten horen, ditmaal over de stelling 'Er moeten meer windmolens in onze provincie komen'. Stemmen kan door op onze Voorpagina de poll in te vullen.

06.00 uur Bekijk hier onze explainer over het verkiezingsthema Energie

Windmolens, zonnevelden en aanpassingen aan klimaatverandering: de Provincie heeft veel te zeggen als het om het opwekken van energie gaat. In deze video leggen we je uit wat de Provincie precies doet en wat uitdagingen voor de toekomst zijn.
Zonnepanelen, windmolens en de rol van de provincie? Wij leggen het je uit in deze video

5.30 uur Resultaten KiesKompas

Als het aan Utrechters ligt mag de provincie gemeenten dwingen om duurzame energie op te wekken als zij dat zelf niet doen. Over hoe die energie dan precies moet worden opgewekt, zijn de meningen in de provincie verdeeld. Dat blijkt uit de antwoorden die Utrechters gaven in het KiesKompas.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.