Liveblog verkiezingen: natuur uitbreiden of niet?

© ANP
Provincie Utrecht - Over vijf dagen is het zover: op woensdag 15 maart staan de Waterschaps- en Provinciale Statenverkiezingen op het programma. Via dit liveblog houden we je op de hoogte over de laatste ontwikkelingen rondom de verkiezingen. Daarbij staat iedere dag één verkiezingsthema centraal. Vandaag is dat het thema 'natuur'.

18.46 uur Sterk verdeelde meningen over de wolf

De eindstand van de poll 'In onze provincie is geen plaats voor de wolf' is bekend. In het programma Utrecht komt Thuis op Radio M Utrecht vertelt verslaggever Hester Ramaker over de uiteenlopende meningen die zij hierover hoorde. "De meningen zijn sterk verdeeld. Je merkt dat de mensen die tegen zijn, dat vaak zijn op basis van hun gevoel. Ze vinden het een beetje eng, omdat er dan een roofdier rond loopt. De mensen die voor zijn benoemen vaak dat de komst van de wolf de biodiversiteit versterkt. En dat is precies wat we in Nederland, en ook in onze provincie, nodig hebben."

17.24 uur Eindstand poll

Iets meer dan 2100 mensen stemden vandaag op de stelling 'In onze provincie is geen plaats voor de wolf.' Bijna 62 procent is het hiermee eens, en is de wolf liever kwijt dan rijk. Een derde (33 procent) is het oneens met de stelling en vindt dat er in onze provincie wel ruimte voor de wolf is. Dan is er nog zo'n vijf procent die hier geen mening over heeft.

17.02 uur UKiest magazine natuur

Wat doet de provincie eigenlijk op het gebied van natuur? En wat denken de Partij voor de Dieren en de Boeren Burger beweging over de uitbreiding van de natuur in onze regio? Dat en meer is te zien in het Ukiest Magazine over natuur.

16.07 uur Stembus on Tour in de sneeuw

De Stembus on Tour, waarmee we vandaag in Baarn staan, is in een flinke sneeuwbui beland. De bus staat er nog een uurtje, daarna is het op de weg oppassen geblazen: het KNMI heeft vanwege de sneeuw namelijk code geel afgegeven. De waarschuwing geldt tot morgenochtend om 11.00.
© RTV Utrecht / Rick Plantinga

15.25 uur OV-staking tijdens verkiezingsdag nog niet van de baan

In het OV zijn er veel stakingen omdat de cao-onderhandelingen in het streekvervoer helemaal zijn vastgelopen. Eén van de stakingsdagen is op de verkiezingsdag op 15 maart gepland. De gemoederen over deze stakingsdag lopen hoog op, maar de vakbonden willen nog niet toezeggen dat het OV tijdens de verkiezingen wel zal rijden. Volgende week vindt er overleg plaats tussen reizigersorganisatie Rover, de vakbonden en werkgevers in het streekvervoer.

13.54 uur Beluister hier onze podcast: Verstikt de natuur?

Wist je dat het aantal bezoekers van de Utrechtse Heuvelrug de laatste jaren is verdubbeld? Zo'n twee miljoen mensen bezoeken nu jaarlijks dit populaire natuurgebied en dat heeft zijn gevolgen voor de planten en dieren die er leven.
In deze podcast maken we een wandeling door het Utrechts groen en hebben we het over recreatiedruk, de staat van onze Natura 2000 gebieden en werpen we een blik op de groene stad van de toekomst. Én we leren waarom het zo belangrijk is om je stem te laten horen. Luisteren dus!

13.33 uur Gezelligheid in de Stembus on Tour

Net als iedere dag in aanloop naar de verkiezingen zijn we ook vandaag weer op pad met de Stembus on Tour. Vandaag is die te vinden op de Brink in Baarn. Conny Kraaijeveld ontvangt vanaf 12.00 in haar lunchprogramma Aan Tafel! op Radio M Utrecht diverse gasten in de stembus waarmee ze het thema bespreekt. Verslaggever Robert Jan Booij gaat op locatie in gesprek met inwoners die iets met het thema hebben.
Om 15.00 uur wordt Conny afgelost door Jos van Heerden, met het programma Goedemiddag. De hele middag door schuift themaverslaggever Jordi de Jong aan in de studio om je bij te praten over de laatste ontwikkelingen rondom de verkiezingen en in het bijzonder het thema mobiliteit.
En het is gezellig, want verschillende Barinesen wippen zo nu en dan even binnen voor een bakje koffie en een praatje met Conny.
© RTV Utrecht

13.13 uur Volt wil trein van Utrecht naar Breda, via Nieuwegein

Als het aan Volt ligt halen we een oud idee weer uit kast: het aanleggen van een directe spoorlijn van Utrecht naar Breda, met tussenstop in Nieuwegein. "De wegen rondom Utrecht lopen vol, en de reflex is dan: meer wegen", schrijft de partij. Maar dat is volgens Volt een verkeerde reflex. "Met de woningbouwopgave die we in Nederland hebben en de spilfunctie van de stad Utrecht nu dus de oproep: voer een heel oud plan uit en leg de directe spoorlijn Utrecht-Breda aan.

13.04 uur Tussenstand poll

Net als gisteren wordt er ook vandaag weer volop gestemd op de poll. Meer dan 1500 stemmen zijn er tot nu toe binnengekomen op de stelling 'In onze provincie is geen plaats voor de wolf'. Een meerderheid daarvan ziet de wolf liever wegblijven. 61 procent heeft op 'eens' gedrukt, 34 procent op 'oneens' en de rest heeft geen mening. Het oordeel van de bezoekers van onze website en app lijkt dus wel geveld. Al kan er in de middag nog een hoop veranderen.

11.54 uur Doorgeefvraag aan Mirjam Sterk (CDA)

In het ochtendprogramma Utrecht is Wakker op Radio M Utrecht spreken we iedere morgen twee lijsttrekkers. Zij mogen steeds één vraag doorgeven aan de volgende gast in het programma. Vanmorgen was CDA-lijsttrekker en gedeputeerde Mirjam Sterk te gast en zij had een vraag moeten doorkrijgen van BVNL-lijsttrekker René Dercksen. Maar hij stelde eigenlijk twee aparte vragen: ten eerste wat ze nu eigenlijk wil wat betreft natuurbeleid, en ten tweede waarom ze nooit antwoord geeft op zijn vragen.
In de uitzending kon Sterk een klein lachje niet onderdrukken. "Laat ik vooropstellen dat René Dercksen en ik echt fundamenteel van mening verschillen over wat er speelt in de wereld en wat er nodig is. Wat ons betreft moeten we echt werken aan schoon water en schone lucht, ook voor de kinderen die in dit land opgroeien na ons."
Wat betreft het niet beantwoorden van vragen kan ze kort zijn. "Dat doe ik wel, maar hij stelt elke keer dezelfde vragen. Pas geleden heb ik 18 pagina's aan antwoord geformuleerd, maar hij is het er nooit mee eens. Dat is denk ik waar het op neerkomt. We zijn het gewoon oneens met elkaar."
Wil je het hele interview met Sterk beluisteren? Dat kan hieronder:
CDA-lijsttrekker Mirjam Sterk was vanochtend te gast in Utrecht is Wakker, waar zij sprak met presentator Bob van Beeten en verslaggever Hester Ramaker (1)
CDA-lijsttrekker Mirjam Sterk was vanochtend te gast in Utrecht is Wakker, waar zij sprak met presentator Bob van Beeten en verslaggever Hester Ramaker (2)
CDA-lijsttrekker Mirjam Sterk was vanochtend te gast in Utrecht is Wakker, waar zij sprak met presentator Bob van Beeten en verslaggever Hester Ramaker (3)

10.09 uur Antwoord René Dercksen (BVNL) op doorgeefvraag

In het ochtendprogramma Utrecht is Wakker op Radio M Utrecht spreken we iedere morgen twee lijsttrekkers. Zij mogen steeds één vraag doorgeven aan de volgende gast in het programma. Vanmorgen was BVNL-lijsttrekker René Dercksen te gast en hij beantwoordde een vraag die PvdA'er Hans Adriani gisteren had doorgegeven: 'U pleit ervoor de gaskraan in Groningen weer open te draaien. Hoe leg je aan de Groningers uit dat zij een veilig thuis moeten opgeven zodat wij hier verder kunnen stoken.'
Volgens Dercksen zijn, zelfs als er gas gewonnen wordt, verdere aardbevingen te voorkomen. "Je moet de druk op peil houden", legt hij uit. "Op kleinere velden is dat al gebeurd. Er was een poll net na de oorlog tussen Oekraïne en Rusland en toen zei 84 procent van de Groningers: laten we ons gas gebruiken om Poetin dwars te zitten, maar ook om onze energierekening weer te betalen."
Dat cijfer klopt overigens niet, want dat ging over het aantal Groningers dat het eens was met de stelling 'Moet Nederland stoppen met importeren van Russisch gas?' 83 procent beantwoordde die vraag met eens. Wel was een meerderheid van 60 procent van de Groningers vlak na het uitbreken van de oorlog voor het verder opendraaien van de gaskraan, mits zij goed gecompenseerd worden.
Met dat laatste is ook Dercksen het eens. "Onder de absolute voorwaarde dat die mensen een keer geholpen worden door de falende overheid."
Wil je het hele interview met Dercksen beluisteren? Dat kan hieronder:
BVNL-lijsttrekker René Dercksen was vanochtend te gast in Utrecht is Wakker, waar hij sprak met presentator Bob van Beeten en verslaggever Jordi de Jong (1)
BVNL-lijsttrekker René Dercksen was vanochtend te gast in Utrecht is Wakker, waar hij sprak met presentator Bob van Beeten en verslaggever Jordi de Jong (3)

08.19 uur Uitbreiden van de natuur; waarom eigenlijk?

Ongeveer 20 procent van onze provincie bestaat uit natuur, dat is bosgebied en water. Het grootste deel van onze provincie wordt bezet door de landbouw, namelijk 57 procent. Samen zit dat dus op een kleine 80 procent. De rest van de ruimte wordt gebruikt om te werken en te wonen. Veel ruimte om de natuur uit te breiden, is er dus niet.
Waarom hebben we het daar dan toch zoveel over? Je leest er meer over in dit artikel

06.48 uur Nieuwe dag, nieuwe poll

We zijn weer een dag dichter bij de provinciale verkiezingen en dat betekent een nieuwe poll op onze website en app. Dit keer over het thema natuur. De stelling van vandaag is 'In onze provincie is geen ruimte voor de wolf'. Op onze voorpagina kun jij laten weten of je het met deze stelling eens of oneens bent.
Gisteren werd maar liefst 3651 keer op de poll gestemd op de stelling 'De maximumsnelheid op provinciale wegen moet omlaag van 80 naar 60 kilometer per uur'. 71 procent van hen was het oneens met die stelling, 25 procent eens.

06.00 uur Bekijk hier onze explainer over dit verkiezingsthema

Ben jij ook meer ommetjes gaan lopen sinds de corona crisis? Heb je de Utrechtse natuur ontdekt en draag je dat een warm hart toe? Dan wil je natúúrlijk alles weten over hoe de provincie onze natuur onderhoudt en wat jouw stem voor de natuur kan betekenen deze verkiezingen. In deze explainer leggen we het allemaal uit!
Wat doet de provincie voor onze natuur? Wij leggen het je uit in deze video

05.30 uur Resultaten KiesKompas

Oudere Utrechters vinden veel vaker dan jongeren dat de wolf niets te zoeken heeft in onze provincie. Ook vinden de meeste Utrechters dat recreatie mag worden beperkt om de natuur te beschermen. Dat blijkt uit de antwoorden die mensen uit de provincie gaven in het Kieskompas. Je leest er hieronder meer over.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.