Woerdens Stadsmuseum heeft geen idee hoe enorme vaas museum binnenkwam

© Stadsmuseum Woerden
Woerden - Hoe is de enorme Romeinse voorraadpot, ook wel dolium genoemd, het Stadsmuseum van Woerden binnengebracht? Deze vraag houdt medewerkers van het museum al tijden bezig. Onlangs werd besloten om de bovenverdieping van het museum te renoveren. Alle museumstukken moesten de zaal verlaten, vertelt projectleider Teatske de Jong.
"Maar de pot is veel te groot en hij past niet door de deur. Het dolium is 83 centimeter in doorsnede en de deur is 80 centimeter breed. De trap naar de zolder is ook veel te krap dus we hebben geen idee hoe dit dolium het museum binnen is gekomen."
Woerdens Stadsmuseum weet niet hoe enorme vaas museum binnenkwam
Het dolium is rond 1960 opgegraven op zeventig meter afstand van het museum. Woerden is onderdeel van de Romeinse Limes. De noordelijke grens van het Romeinse rijk. En op de plek waar nu Woerden ligt, lag toen fort Laurium waar Romeinse soldaten met name uit de Balkan verbleven.
"Dit dolium is waarschijnlijk zo'n 1800 jaar oud," vertelt directeur van het museum Arja van Veldhuizen. "Het is een echt gebruiksvoorwerp. Waarschijnlijk is het gebruikt als een soort koelkast. De enorme pot werd ingegraven en dan werd er eten in bewaard."

Mysterie

Maar hoe komt deze grote vaas nou op de zolder van het museum terecht?
"We weten dat de pot rond 1960 is opgegraven. En de vorige conservator kwam eind jaren tachtig bij het museum werken. Hij zegt dat de pot er toen al stond. Hij moet dus in de periode tussen 1960 en eind jaren 80 naar binnen zijn gebracht. Mogelijk is dat via het raam gebeurd. Maar dan moet het hele kozijn eruit zijn gehaald. Ook is het dak een keer vernieuwd. Misschien is hij toen naar binnen getakeld. We weten het gewoon niet."
Teatske en Arja willen graag weten hoe de vaas op de zolder van het Stadsmuseum terecht is gekomen. "De mensen die dit kunnen weten zullen nu minimaal 70 jaar oud zijn. Dus we hopen heel erg dat iemand het nog weet en het aan ons wil vertellen. En het liefst natuurlijk met foto's erbij, want we zijn heel benieuwd!"
Vanaf 5 maart sluit het museum voor twee maanden haar deuren. In mei is het weer open en is het dolium opnieuw te zien precies dezelfde zaal als waar het altijd al staat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.