Rechter zet streep door bezwaar: 58 asielzoekers nemen intrek in hotel Kedichem

© RTV Utrecht / Michael van Houwelingen
Kedichem - Hotel aan de Linge mag vanaf 1 maart 58 asielzoekers verwelkomen, dat heeft de Utrechtse rechter besloten. Een opluchting voor Marco en Gerda Kruger, de uitbaters die het hotel voor deze mensen willen openstellen. "Heel blij dat we mensen op mogen vangen. We zijn echt dolgelukkig met deze uitspraak." Een terugblik op een spannende ochtend in de rechtbank, waar de hoteleigenaar en zijn huurder pal tegenover elkaar stonden.
“Ik heb begrepen dat alles in het hotel startklaar staat voor de asielzoekers, maar ú bent het daar niet mee eens, hè?” De rechter wijst naar de eigenaar van het hotel. Zo begint het juridisch getouwtrek over het wel of niet gebruiken van een hotel in de asielcrisis.
De advocaat van de hoteleigenaar schraapt zijn keel. Hij kan het bezwaar bijna in één zin samenvatten, zegt hij: “Een vluchtelingenopvang is géén horecagelegenheid.” Hij legt het verder uit. “Los van het feit dat het hotel exclusief volgeboekt wordt voor vluchtelingen, is het hotel gedurende deze periode niet toegankelijk voor publiek. Need I say more, zou ik bijna zeggen.”

Deze zaak in het kort

De 850 inwoners van Kedichem hoorden vorige week dat ze een jaar lang 58 nieuwe buren krijgen. Deze asielzoekers – die nu al maanden in een noodopvang in Lexmond verblijven – zouden dan in het enige hotel van het dorp komen te zitten.

De gemeente Vijfheerenlanden heeft voor deze asielzoekers alle kamers van Hotel aan de Linge geboekt. Maar die boeking kwam deze week ineens op losse schroeven te staan. De exploitanten van het hotel zijn niet de eigenaar, zij huren het hotel. Deze huurders hadden dit plan doorgesproken met de gemeente en het COA. De eigenaar van het hotel is het hier alleen niet mee eens: die vindt dat het hotel een hotel moet blijven. En dus stapte zij naar de rechter.

Mogen toeristen nog langskomen?

Het gaat in dit kort geding vooral om één vraag: wordt de functie van het hotel gewijzigd als er asielzoekers worden opgevangen? Het antwoord daarop heeft haast. Want de 58 asielzoekers die naar Kedichem komen, moeten op 1 maart de noodopvang in Lexmond verlaten. “Deze mensen zouden dan geen dak meer boven hun hoofd hebben”, zegt een advocaat van de gemeente. “Daarom waren we zo blij dat het hotel wilden meehelpen.”
Terug naar de vraag over de functie van het hotel. Kunnen reguliere bezoekers of toeristen het hotel nog bezoeken vanaf 1 maart? “Het hotel is gewoon open, maar volledig bezet”, aldus de uitbaters die het hotel huren van de eigenaar. Ook zullen ze het terras waarschijnlijk openhouden voor mensen die een drankje willen komen doen.
Is het sowieso niet handig dat u een keer met elkaar práát?
Rechter
Halverwege de zaak gooit de rechter het over een andere boeg. De partijen is het tot nu toe niet gelukt met elkaar in contact te komen. Daarom vraagt de rechter aan de gemeente: “Is het sowieso niet een keer handig dat u met elkaar práát?” Ja, dat zou inderdaad wel handig zijn, erkent de gemeente. Maar Vijfheerenlanden meende te handelen met “de juiste persoon”.

'We steken het hotel in de fik'

Het is een ingewikkelde zaak: enerzijds de asielcrisis, anderzijds de huurovereenkomst. Wat weegt nu zwaarder? En, niet te vergeten: wat doet de komst van asielzoekers met de inwoners van Kedichem. Over de stemming in dat dorp – een kleine gemeenschap, met zo’n 850 inwoners – wordt van alles gezegd. De hotelhuurders gaven vorige week aan dat het merendeel “er positief in staat”. De tegenpartij geeft een ander beeld: “Er hangen pamfletten in het dorp met teksten als: ‘we steken het hotel in de fik’. Dat lijkt me niet erg positief ingesteld.”
De advocaten gaan met elkaar in gesprek. Zou dit “probleem” opgelost zijn als de eigenaar meer huur krijgt van de huurder? Maar na een half uur is er niet veel veranderd. “En, bent u eruit gekomen?”, vraagt de rechter. “We zijn zeker niet tot elkaar gekomen”, aldus de advocaat van de hoteleigenaar. “Oké, dan gaan wij uitspraak doen”, besluit de rechter daarom.

Rechter oordeelt: asielzoekers welkom

Haar conclusie? Die komt 's middags, uren later. Ze oordeelt dat de 58 asielzoekers in het hotel mogen verblijven. Waarom ze dat heeft bepaald, volgt pas volgende week. Een woordvoerder van de rechtbank laat weten: "Er is een zogenoemd verkort vonnis uitgegaan, omdat er nogal haast achter deze zaak zat. De volledige motivatie van de rechter volgt waarschijnlijk volgende week."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.