Crowdfunding moet Bevrijdingsfestival Utrecht redden: 'Dan staan we gewoon weer in dat park'

© Linde Dorenbos
Provincie Utrecht / Utrecht - Het Bevrijdingsfestival Utrecht heeft 50.000 euro nodig om dit jaar door te kunnen gaan. Met een crowdfunding hoopt Mandy Tilleman dat bedrag bij elkaar te krijgen. Tot nu toe staat de teller net boven de 1700 euro. Maar Tilleman houdt hoop: "Als dit wijdverspreid wordt heb ik er vertrouwen in dat we dit bij elkaar krijgen."
Tilleman heeft mooie herinnering als vrijwilliger op het festival voor stichting PANN, een queerorganisatie. "Er waren jonge kinderen die naar ons toe kwamen en het allemaal helemaal fantastisch vonden", vertelt ze. "En ook mensen van diverse etnische achtergronden kwamen met ons kletsen. Dan denk ik: als jonge kinderen met zoveel diversiteit in aanraking komen dan vergroot dat gewoon de acceptatie onderling en dat vind ik echt bijzonder."
Het gratis bevrijdingsfestival is bij uitstek een plek waar alle Utrechters elkaar ontmoeten, wil ze maar zeggen. Toen ze hoorde dat de organisatie de stekker uit de editie van 2023 trekt vanwege te grote financiële risico's appte ze haar vriendin Suzanne. "Dat dit nu niet doorgaat, dat is gewoon onvoorstelbaar. Ik was echt in shock."
50.000 euro lijkt een groot bedrag, maar valt nog best te overzien, vindt Tilleman. Als alle bezoekers van vorig jaar een euro doneren is het festival al gered. "Dan kan het gewoon doorgaan en staan we daar gewoon op 5 mei weer met z'n allen in het park." Ze heeft al contact met het festival gehad en het bedrag kan via website GoFundMe direct naar de organisatie. Omdat het online platform een percentage bemiddelingskosten inhoudt, moet in totaal 52.000 euro worden ingezameld.

(Geen) politiek

Het grootste bedrag tot nu toe is een schenking van 520 euro door een anonieme donateur. Op de tweede plek staat André van Schie, hij doneerde 250 euro. Van Schie was tussen 2006 en 2013 voorzitter van het festival en zit namens de VVD in de Provinciale Staten.
Het festival is grotendeels afhankelijk van subsidies, onder andere van de provincie. Dat er niet genoeg geld is, maakt de zaak dus ook een politiek onderwerp. Van Schie wil daar weinig over kwijt: "Ik ben niet helemaal neutraal, dan kom ik op glad ijs."
Van Schie voelt een sterke betrokkenheid bij het festival en besloot zelf 250 euro te doneren. "Uit een onderbuik gevoel", zegt hij. "Als iedereen zijn schouders eronder zet, moet dat bedrag toch bij elkaar te krijgen zijn?"
Van Schie: "Het is ongelofelijk belangrijk om de vrijheid te vieren, maar ook om te beseffen hoe kwetsbaar die vrijheid is. Juist nu we in een situatie zitten met oorlog op ons continent en we de gevolgen ervaren. Het zou heel jammer zijn als we niet stil kunnen staan bij de vrijheid die we nu hebben."
Daar sluit initiatiefnemer Mandy Tilleman van de crowdfunding zich bij aan. Ze ziet festivals duurder worden en de polarisatie in de samenleving groeien. Het Bevrijdingsfestival is gratis en diversiteit staat voorop, zegt Tilleman. "Dat is zeker een festival dat in Utrecht moet blijven."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.