Zeist wil van inwoners horen hoe jaarwisseling beter moet

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
Zeist - De gemeente Zeist wil voor de zomervakantie een zogeheten ‘burgerberaad’ over de jaarwisseling houden. Zeist hoopt daardoor dat de jaarwisselingen beter gaan verlopen. Het burgerberaad bestaat uit een grote groep inwoners van Zeist die samen een afspiegeling moeten vormen van alle inwoners. Zij worden door een loting gekozen.
De vraag die de gemeente centraal wil stellen is: ‘Hoe zorgen we in de gemeente Zeist samen voor een jaarwisseling waar we ons met elkaar op kunnen verheugen?’ De bedoeling is dat de inwoners samen tot een advies voor de gemeenteraad komen.
Net als veel andere gemeenten worstelt Zeist tijdens de jaarwisselingen onder meer met vuurwerkoverlast en vandalisme. Zo werden brandweerlieden tijdens de laatste jaarwisseling op de Nijenheim door circa twintig jongeren bekogeld met vuurwerk tijdens het blussen van een brand. "Dat ging zover dat zij hun werkzaamheden moesten stoppen", liet de politie toen weten.

Burgerberaad in Zeist

De gemeente Zeist organiseerde al eerder een burgerberaad toen het in 2021 de begroting niet rondkreeg. 6.500 inwoners vonden een brief op hun deurmat met een uitnodiging. Ruim 900 inwoners gaven aan mee te willen praten.

Via een gewogen loting selecteerde Zeist daaruit 150 kandidaten. De groep deed vervolgens 62 verschillende voorstellen, waarvan er uiteindelijk 40 door de gemeenteraad werden aangenomen.

De afgelopen jaren werkte de gemeente met verschillende vuurwerkvrije zones. Ook werd er in het centrum een geluidsdetectiesysteem ingezet, waardoor handhavingsteams sneller ter plaatse konden zijn na een harde knal. Eerder onderzocht Zeist ook de mogelijkheden voor een vuurwerkshow, maar die is er nooit gekomen.
Het verzoek tot een burgerberaad komt van de gemeenteraad zelf. Een motie van Seyst.nu, NDZ, SP en GroenLinks pleitte hiervoor. In die motie lieten de partijen zelf al weten voor een vuurwerkverbod te zijn. De partijen willen daarom dat het college in Den Haag opnieuw aandringt op een landelijk totaalverbod.
Het is de bedoeling dat de burgerraad voor het zomerreces met een advies aan de gemeenteraad komt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.