Golfcentrum Noorderpark in de Bilt moet maand na opening alweer sluiten

Golfers komen een balletje slaan. De weg ligt er nog niet in.
Golfers komen een balletje slaan. De weg ligt er nog niet in. © RTV Utrecht
De Bilt - Golfcentrum Chi Chi Golf Venue in de Bilt is nog geen maand open, maar moet van de voorzieningenrechter Midden-Nederland alweer dicht. Volgens de rechtbank is de exploitatie van het golfcentrum op dit moment illegaal, omdat niet aan alle voorwaarden om open te gaan is voldaan.
Over de golfbaan in Noorderpark Ruigenhoek in Groenekan was de afgelopen tijd een hoop te doen. Op 28 januari werden het hoofdgebouw en de driving range geopend. Controleurs van de gemeente De Bilt constateerden echter dat het golfcentrum niet aan alle voorwaarden voldeed, omdat de terreininrichting en de 9-holesbaan niet volgens het plan zijn aangelegd.
"De uitspraak is verdrietig en vervelend", zegt eigenaar Jos van der Lee in een reactie op de beslissing van de rechter. "Dit gaat de baan kosten van veertig werknemers, dus dit is gewoon heel schadelijk. Ik kan dus niet stellen dat hier een positieve stemming heerst." Volgens Van der Lee zijn er heel veel goede argumenten aangedragen waarom het golfcentrum open zou moeten. "Maar men heeft zich laten gijzelen door een aantal bezwaarmakers."

Hele terrein af

Het golfcentrum mocht dus niet open, bepaalde de gemeente vorige maand. Die besloot vervolgens te handhaven: het golfcentrum moest sluiten op last van een dwangsom tot maximaal 200.000 euro. Begin deze maand bepaalde de voorzieningenrechter dat die dwangsom weer van tafel moest, totdat inhoudelijk naar de zaak gekeken was.
De rechter is nu tot de conclusie gekomen dat de exploitatie van het golfcentrum in de huidige vorm illegaal is. Volgens het bestemmingsplan mag het golfcentrum pas open als het hele terrein af is, inclusief de 9-holesbaan. Er was wel een uitzondering op die regel, maar dan moest binnen 12 maanden nadat het bestemmingsplan inging begonnen zijn met de terreininrichting.
Dat was niet het geval, zo oordeelt de rechtbank. Daarom kan het golfcentrum geen gebruik maken van die uitzondering.

Belangen afwegen

Vervolgens moest gekeken worden welke belangen zwaarder wegen: die van het golfcentrum of die van de gemeente. Hoewel voor Chi Chi de financiële belangen groot zijn, heeft de rechter toch besloten dat het centrum voorlopig dicht moet. Het algemeen belang van het gemeentebestuur, dat is gediend bij handhaving van overtredingen, is in dit geval belangrijker.
Dat betekent dat vanaf dinsdag de last onder dwangsom die de gemeente eerder oplegde weer zal gelden. Chi Chi Golf Venue moet voor die dag dus haar deuren gesloten hebben. Het is dan precies een maand na de opening van het golfcentrum.

'We gaan voor de tweede keer open'

Eigenaar Van der Lee zegt zich bij de uitspraak neer te leggen. "We hebben ook geen andere optie, dit nu eenmaal de uitspraak. De keuze is gemaakt omdat wij de golfbaan nog niet hebben aangelegd, maar daar zijn we wel mee begonnen binnen de termijn die er voor staat. Maar goed, dat heeft geen invloed gehad op de beslissing van de rechter."
Komende tijd focust het golfcentrum zich vooral op de toekomst. "We gaan niet dicht, maar we gaan weer open. Zo moet je het eigenlijk zien. En die opening zal binnen een aanzienlijke termijn zijn. We zijn nu aan het kijken hoe lang dat gaat duren, maar daarvoor moeten we ook weer een ontheffing aanvragen en de baan zelf aanleggen. Dat kan vrij snel gaan, dus ik verwacht in maximaal vijf maanden weer open te gaan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.