Utrecht trekt de portemonnee voor energiekosten maatschappelijke organisaties

© Pixabay
Utrecht - De gemeente Utrecht stelt 3,1 miljoen euro beschikbaar voor sportclubs, culturele instellingen en andere maatschappelijke organisaties die door de hoge energiekosten in de problemen dreigen te komen. De tegemoetkoming was eerder al aangekondigd, maar is nu beschikbaar.
"Compenseren van de effecten van inflatie is in de eerste plaats een taak voor de Rijksoverheid", schrijft het college. "Toch merken we dat we als gemeente in sommige gevallen van waarde kunnen zijn voor inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers. Vooral omdat we als gemeente soms wat sneller kunnen handelen."

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor geld, moeten de organisaties aantonen dat hun energietarieven tussen 1 januari 2022 en 30 juni 2023 met minimaal 30 procent zijn gestegen. Als dat zo is, kunnen de organisaties een tegemoetkoming aanvragen die 75 procent van de gestegen energiekosten dekt. Dat de subsidieregeling niet voor 100 procent dekkend is komt omdat de gemeente de organisaties wil blijven prikkelen om energiebesparende maatregelen te nemen.
Voor maatschappelijke instellingen die een inkooprelatie met de gemeente hebben, stelt de gemeente nog eens 1,2 miljoen euro beschikbaar. Het gaat bijvoorbeeld om aanbieders van zorg en ondersteuning. Voor deze organisaties wordt 45 procent van de gestegen energiekosten vergoed. Voor alle organisaties die de subsidie aanvragen, geldt dat zij moeten aantonen dat ze maatregelen hebben genomen om kosten te besparen.
De gemeente verwacht zo'n 150 aanvragen te ontvangen. De gemeente hanteert daarbij een maximaal bedrag van 150.000 euro per aanvrager. Daarnaast kunnen de maatschappelijke organisaties vanuit de gemeente ook ondersteuning krijgen bij het verduurzamen van hun pand.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.