Iconische stropop langs A1 bij Eemnes moet weg: 'Zo vlak voor de verkiezingen voelt dat wel een beetje gek aan'

Eemnes - Al maandenlang prijkt hij langs de A1 bij knooppunt Eemnes als symbool van verzet: een metershoge stropop die wat verdrietig kijkt, met daaronder een omgekeerde Nederlandse vlag. Het is bedoeld als ludiek protest tegen de stikstofplannen van het kabinet. Maar de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD) wil nu dat de pop verdwijnt.
De stropop werd afgelopen september in het weiland van melkveehouder en CDA-raadslid Pieter Seldenrijk geplaatst. Het idee voor die pop ontstond 25 jaar geleden toen de Eemnesser stropoppen in het weiland had geplaatst vanwege de week van het platteland. "Het was bedoeld als een soort uitnodiging om bij ons langs te komen. Met dat idee hebben we toen afgelopen najaar zo'n zelfde stropop nagebouwd. Het enige verschil is alleen dat de pop destijds vrolijk was, terwijl die nu een beetje zielig kijkt", lacht Seldenrijk.
Brief
De melkveehouder kreeg aanvankelijk eerst een belletje met het verzoek de strobalen te verwijderen. Vanochtend kwam daar een brief achteraan van de RUD, die namens de provincie de milieutaken uitvoert. "In die brief stond dat de pop niet voldoet aan de plaatselijke verordening. Je mag namelijk geen reclame langs de snelweg zetten. Maar goed, je maakt eigenlijk geen reclame, het is vrijheid van meningsuiting." Dan verontwaardigd: "Je mag blijkbaar wél een bord van een politieke partij neerzetten, maar dit niet."
Bovendien zou het bouwwerk kadastraal gezien op een stukje grond van Rijkswaterstaat staan. "Daar kun je lang over discussiëren, maar die pop staat er natuurlijk al maanden. En nu de Provinciale Statenverkiezingen er aankomen komen ze daar ineens mee. Dat voelt bij mij toch een beetje gek aan."
'Stropop blijft'
De Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD) kan hoog of laag springen, maar Seldenrijk is niet van plan om de stropop weg te halen. "In ieder geval blijft hij staan tot na de verkiezingen, eerder gaat 'ie niet weg", zegt hij resoluut. "En anders komen we even met honderd trekkers naar het provinciehuis toe en dan mogen ze mij persoonlijk uitleg geven, want ik ben dat gedoe eigenlijk wel een beetje zat zo vlak voor de verkiezingen."
Hoewel Seldenrijk stellig is over het blijven van de pop, toont hij ook begrip voor de stikstofplannen van het kabinet. "Laat het helder zijn: wij zijn echt niet tegen stikstofreductie, maar wel tegen de manier hoe het proces tot nu toe gelopen is. Het kabinet praat al vier jaar lang over stikstof en in al die tijd is er niks gebeurd. In die tijd hadden we allang op ons bedrijf maatregelen kunnen nemen om aan een gedeelte van die stikstofreductie tegemoet te komen."
Mocht Seldenrijk de pop niet verwijderen, dan hangt hem mogelijk een dwangsom boven het hoofd. "Ik weet nog niet of wij die strijd aangaan, daar moet ik nog even over nadenken", besluit hij.