Utrechtse gemeenteraad maakt zich opnieuw boos over 'malafide verhuurder' Change=

© Change=
Utrecht - Tien Utrechtse politieke partijen willen uitleg van het college over "de malafide Utrechtse verhuurder Change=", die in Utrecht starterswoningen verhuurt in Leidsche Rijn. Vorig jaar raakte de verhuurder al in opspraak vanwege de hoge servicekosten, en ook nu "blijven ons alarmerende berichten bereiken over de werkwijze van Change=", schrijven de partijen gezamenlijk.
Nieuwe bewoners krijgen een jaarcontract, en pas als dat voorbij is wordt dat contract omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Maar het komt ook voor dat het contract "zonder enige motivatie" wordt opgezegd. "Dat laatste was ook het geval bij huurders van zestien studio’s aan het Berlijnplein. Via een gerechtsdeurwaarder werd hen op 17 februari de huur opgezegd. Dit zou betekenen dat ze al per 1 april op straat komen te staan. Dit zorgde begrijpelijkerwijs voor veel stress en onrust bij de bewoners."
Het bleek om een fout van Change= zelf te gaan. Toen dat duidelijk werd, kregen de bewoners alsnog een contract voor onbepaalde tijd. Alleen moesten ze wel zelf de deurwaarderskosten van 103 euro betalen. "Een bizarre situatie", vinden GroenLinks, Student & Starter, PvdA, PVV, D66, PvdD, EenUtrecht, Bij1, Volt en de VVD.

Goed verhuurderschap

De partijen willen onder meer weten hoe het kan dat de huur van een (sociale) huurwoning in Utrecht zomaar opgezegd kan worden en hopen dat het college in gesprek gaat met de verhuurder over goed verhuurderschap.
Het is niet voor het eerst dat de gemeenteraad zich kritisch uitlaat over Change=. De prijzen van de woningen vallen officieel in het segment sociale huur, maar vanwege relatief hoge servicekosten betalen huurders ongeveer 1000 euro voor een studio. Hoewel dat vorig jaar voor veel verontwaardiging zorgde, bleek dat volgens voormalig wethouder Klaas Verschuure wel degelijk volgens de afspraken te zijn.
In twee afleveringen van het BNNVARA-programma Boos kwam naar voren dat de directeur veel geld aan de servicekosten zou verdienen, ook al is dat bij wet verboden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.