Karakteristieke plataan gekapt in centrum Oudewater

© RTV Utrecht
Oudewater - In het centrum van Oudewater is vanochtend een plataan gekapt. De boom stond op de kade naast IJssalon Roberto aan de Leeuweringerstraat. Uit onderzoek dat de gemeente verrichtte tijdens werkzaamheden aan de kademuur, bleek dat de boom een risico vormde.
De wortels van de gekapte boom veroorzaakten schade aan de kademuur, die daardoor op den duur mogelijk kon instorten. Die muur zou dan weer op een van de omliggende panden kunnen vallen. De gemeente zag geen andere optie dan de boom te kappen. “Het is heel jammer”, zegt een langsfietsende bewoner van Oudewater. “Ik woon hier 48 jaar en ken het niet anders. De boom was karakteristiek voor de plek.”
Karakteristieke plataan gekapt in centrum Oudewater
De boom verplaatsen was volgens de woordvoerder van de gemeente Oudewater geen optie. “Daar heb je een veel grotere kraan bij nodig dan voor het kappen, en daar zijn de straten in het centrum van Oudewater te smal voor.” De andere bomen langs de kade kunnen wel blijven staan. “Die staan verder van de kade af en zijn een paar jaar geleden in een betonnen bak geplaatst, dus vormen ze geen risico meer.”
Op plek van de boom, maar dan iets verder van de kade, wordt eind maart een nieuwe, iets kleinere plataan teruggeplaatst. Hetzelfde is het echter niet, zegt een andere bewoner. “De nieuwe boom gaat er echt wat kleiner uit zien. Dat zal met de jaren minder worden, maar over een paar jaar, zit je op de situatie van tien jaar geleden.”

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.