Bezwaarbureaus in trek: verdubbeling aantal WOZ-klachten verwacht

© ANP
Utrecht - Het aantal huizenbezitters dat bezwaar indient tegen de WOZ-waarde van hun woning gaat verdubbelen. Dat is de verwachting van onder meer het consumentencollectief De Vastelastenbond en specialisten.
De WOZ-waarde is dit jaar gemiddeld met zo'n 17 procent gestegen en dat is schrikken voor veel bezitters. Een hogere WOZ-waarde betekent namelijk ook hogere gemeentebelastingen.
Consumentenorganisatie De Vastenlastenbond krijgt veel telefoontjes met klachten over de verhoging van de WOZ. Woordvoerder Dirk-Jan Wolfert: "De WOZ waarde is dit jaar met 17 procent gestegen dus dat is zeer fors, terwijl huizenprijzen dalen." De afgelopen jaren diende zo'n 2,5 procent van de huizeneigenaren bezwaar in tegen de WOZ-waarde van hun woning, blijkt uit cijfers van de toezichthouder op de WOZ, de Waarderingskamer.
Gemeenten bepalen de WOZ-waarde, dat is de geschatte waarde van een woning. Op basis van die waarde wordt onder meer de onroerendezaakbelasting vastgesteld. Die is dit jaar enorm gestegen. In de gemeente Utrecht bijvoorbeeld met ruim 16 procent.

De WOZ-specialist

De afgelopen jaren roepen huiseigenaren steeds vaker de hulp in van gespecialiseerde bureaus. Zo'n WOZ-specialist dient dan het bezwaar voor klanten, zonder direct kosten te berekenen. Uit cijfers van de Waarderingskamer blijkt dat in 2019 36 procent van de bezwaarmakers een bureau in de arm nam. Dat aandeel is vorig jaar gestegen naar ruim 50 procent.
Hendrik van Waveren begon zo'n zeven jaar geleden als WOZ-specialist. "Ik ben zelf fiscalist en diende destijds bezwaar in tegen de WOZ-waarde van mijn woning. Toen merkte ik hoe ingewikkeld dat was. Zelfs voor een fiscalist en toen dacht ik: hier wil ik mensen bij helpen."
Wie hulp inschakelt van zo'n bureau hoeft zelf niets te betalen. De bureaus verdienen alleen geld als een bezwaar wordt gehonoreerd, omdat de gemeente hen dan moet uitbetalen. Gemiddeld verdienen de WOZ-specialisten dan tussen de 500 en 700 euro per gehonoreerd bezwaar. Wat gemeenten uiteindelijk kwijt zijn aan die bureautjes kan behoorlijk oplopen. Onderzoeksplatform Follow The Money zocht dat al eens uit: Nederlandse gemeenten betaalden in 2018 gezamenlijk 12,2 miljoen euro aan de WOZ-bureaus.
Volgens Van Waveren kunnen gemeenten daar wel wat aan doen. "Het grootste probleem is eigenlijk dat veel mensen niet weten of de WOZ-waarde wel klopt. Je hebt geen makkelijke manier te bepalen hoeveel je eigen huis werkelijk waard is. Het is niet transparant hoe zo'n WOZ-waarde wordt berekend."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.