Stichting Wielerpromotie Amersfoort stopt na Vuelta-deceptie: 'Enthousiasme gedaald naar nulpunt'

© Stichting Wielerpromotie Amersfoort
Amersfoort - Stichting Wielerpromotie Amersfoort stopt met het organiseren en ondersteunen van wielerevenementen en toertochten. Aanleiding is het Vuelta-debacle van vorig jaar. "De financiële reserves zijn op en ons enthousiasme is gedaald naar het nulpunt", reageert voorzitter Gert-Jan Nederend.
Grote schermen op het Lieve Vrouwekerkhof, Spaanse optredens, een klimtijdrit en een toertocht. De culturele en sportieve festiviteiten van Stichting Wielerpromotie Amersfoort konden volgens Nederend aanvankelijk op applaus rekenen. Toch ontstond in aanloop naar de Ronde van Spanje onenigheid met La Vuelta Holanda, de Nederlandse organisatie achter de start van het wielerevenement.
"Iedereen was blij en enthousiast over onze plannen, maar in het voorjaar werden ineens vraagtekens gezet bij onze naam La Vuelta 033. Ook ons logo met de Amersfoortse stier was niet goed", vertelt Nederend. Hetzelfde gold voor het gekozen goede doel van stichting, het opknappen en beschikbaar stellen van (race)fietsen voor kinderen van niet-kapitaalkrachtige ouders. La Vuelta Holanda maakte zich hard voor het Fonds Gehandicaptensport en wilde dat alle lokale organisaties daarbij aansloten.
La Vuelta Holanda was voor de grote toertochten over het Vuelta-parcours inmiddels in zee gegaan met de commerciële organisatie Central Events. “We hebben het sterke vermoeden dat die partij dwars is gaan liggen", zegt Nederend. "Opeens waren wij concurrerend! Ook werd ons gevraagd om vrijwilligers te leveren. Dan zou er wel gekeken gaan worden of wij ook een toertocht konden organiseren. Dat was voor ons een brug te ver. We hebben toen besloten om onze toertocht niet door te laten. Ik merkte dat La Vuelta Holanda verrast was, maar ook wel blij. Het rare was ook dat we toen ineens wel groen licht kregen voor onze naam, ons logo en ons goede doel."

Financiën

Stichting Wielerpromotie Amersfoort ging vervolgens nog eens goed kijken naar de financiën. "We zagen dat onze toertocht toch echt wel onze grootste inkomstenbron was. Om geen al te grote risico’s te lopen zagen we ons genoodzaakt ook bijvoorbeeld de klimtijdrit Hugo de Grootlaan, de grote LED-schermen en de muziek plus film op het Lieve Vrouwekerkhof van het programma halen. Echt triest voor alle wielerfans van Amersfoort.”
La Vuelta Holanda liet hierop aan de gemeente Amersfoort weten dat de subsidie zou worden ingetrokken, zegt voorzitter Nederend. Vervolgens werd de stichting gesommeerd de subsidie terug te storten. Volgens de voorzitter ging dat om 6.000 tot 7.000 euro, het bedrag is volgens hem meteen overgemaakt.
Stichting Wielerpromotie ging vervolgens praten met de gemeente om te kijken naar de eerdere investeringen, in totaal zo'n 3.000 euro. "Ze zeiden: we gaan niet verder dan de regels reiken. Dat houdt in dat de gemeente 40 procent subsidieert en 60 procent voor rekening is van de organiserende partij."
Omdat er geen inkomsten zijn binnengekomen, zijn de reserves nu op en is het einde verhaal voor Stichting Wielerpromotie Amersfoort. "In het reglement van de gemeente ontbreekt het echter aan goede spelregels wat te doen bij een aanpassing of afgelasting als dit de organisatie niet te verwijten valt", zegt voorzitter Nederend. "We durven het niet meer aan. Je bent aan de goden overgeleverd."

Penning terug naar gemeente

De situatie heeft secretaris Hengeveld onlangs zelfs doen besluiten zijn Sint Jorispenning, die aan hem uitgereikt vanwege zijn verdienste voor de sport in Amersfoort, terug te geven aan de gemeente. “Het enthousiasme om nog wielersportactiviteiten te organiseren is bij ons tot nul gedaald,” zegt ook Vincent Volmer, secretaris van de stichting. “Ook de vrijwilligers zijn teleurgesteld. Ik mag hopen dat dit niet leidt tot een afnemende interesse bij andere sportorganisatoren."
De Stichting Wielerpromotie Amersfoort gaf ondersteuning aan diverse wielerevenementen en de grote toertochten in Amersfoort en was onder meer betrokken bij de organisatie van de tijdritten van de Eneco-wielerkoersen in 2009 en 2011 en houder van het label Fiets033 samen met Wielervereniging Eemland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.