Vriendschap voor het leven, ook al is dat nog maar kort: Aloys is buddy van Arend in zijn laatste levensfase

Zeist - Als buddy gaat Aloys ter Steege (74) uit Zeist elke week op bezoek bij plaatsgenoot Arend Knot (74). Ze drinken thee, rommelen wat in de papierverzameling van Arend en maken een wandelingetje. Arend heeft waarschijnlijk niet lang meer te leven. De Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) zorgt er al 35 jaar voor dat mensen in de laatste fase van het leven ondersteuning aan huis krijgen. Dat doen ze bijna volledig met vrijwilligers. Aloys doet het vrijwilligerswerk als buddy al vijf jaar en is nu dus gekoppeld aan Arend. “Ondanks dat de dood dichtbij is wordt er vooral veel gelachen bij onze afspraakjes.”
Aloys neemt wekelijks de papierverzameling van Arend door
Aloys neemt wekelijks de papierverzameling van Arend door © RTV Utrecht

Vergeelde foldertjes

“Dit kan wel weg toch?” Het vergeelde foldertje over wandelingen van het Utrechts Landschap is al een paar jaar oud. “Nee, nee, die wil ik bewaren.” En zo gaat het elke vrijdagmiddag. “Arend is niet zo goed in dingen weggooien, maar hij geniet wel zichtbaar van ons contact”, vertelt Aloys.
Dat weggooien van foldertjes is de praktische invulling van het wekelijkse buddybezoekje, maar er wordt vooral gesproken: goede gesprekken over het leven, de dood, filosofie en politiek. “Niet iedereen heeft een partner of familie die er in deze fase bij kunnen zijn. Dus daarom doe ik het graag ook om mantelzorgers te ontlasten.”
Aloys en Arend zijn buddy's voor het (nog korte) leven in Zeist
De geboren Zeistenaar is nu 74 en komt uit de zakenwereld, maar heeft een bijzondere interesse voor vergankelijkheid en de dood. “Het mooie is dat ik hier ontzettend veel voor terug krijg. Als ik wegfiets bij Arend is dat vaak met een glimlach op mijn gezicht.”

Papieren

Arend heeft prostaatkanker en is slechtziend. Ondanks een goede uitslag van de chemokuur is zijn ziekte toch onbehandelbaar. En dat is een voorwaarde om een buddy te krijgen. “Als ik straks dood neerval dan wil ik niet dat mijn nabestaanden met alle papieren opgescheept zitten. Dus daar gaan we elke week even doorheen. Maar Aloys helpt me ook met praktische regelzaken zoals een nieuw scheerapparaat bestellen op internet, want daar heb ik niks mee.”
Aloys en Arend tijdens een wandeling in een park
Aloys en Arend tijdens een wandeling in een park © RTV Utrecht
Arend is kunstenaar en een bekende Zeistenaar door zijn werk als raadslid voor GroenLinks. “Ik zocht iemand die mij kan helpen met allerlei praktische problemen. En ik kwam eigenlijk per toeval in contact met de NPV. De buddy biedt mij ondersteuning in het actuele leven. En met Aloys klikte het.”

De NPV (Nederlandse Patiënten Vereniging) is een christelijke vereniging en opgericht in 1987. Sinds 2016 worden buddy’s ingezet. De buddyzorg is bedoeld voor mensen met een levensbedreigende of ongeneeslijke ziekte. Een buddy kan helpen en ondersteunen bij eenzaamheid, zorgen, vragen en onbegrip. Als de cliënt verder achteruit gaat worden er ook meer gespecialiseerde vrijwilligers ingezet voor palliatieve zorg aan huis. De afgelopen zeven jaar hebben 87 mensen via de vereniging buddyzorg gekregen. Op dit moment zijn er zes buddy’s gekoppeld aan een patiënt in Zeist en omgeving.

De twee buddy’s hebben hele verschillende karakters, maar dat geeft ook weer leuke discussies. “Ik leer veel van hem, we wisselen boeken uit of ik lees voor. De tijd vliegt, soms zitten we twee uur te praten”, vertelt Aloys. “De meningsverschillen zijn soms sterk, maar daardoor houden we elkaar scherp”, lacht Arend.

Vriendschap van korte duur

Is het niet lastig dat de nieuwe vriendschap maar van korte duur is? “Tja, het maakt het wel duidelijker. Het is geen normale vriendschap, maar het is een tijdelijke ondersteuner. En daar hou ik ook wel rekening mee”, zegt Arend. Aloys vult aan: “Dat iemand uiteindelijk overlijdt hoort erbij en dat raakt mij natuurlijk op zo’n moment, maar ik lig er niet wakker van. Ik heb veel ervaring met de dood, omdat ik ook bij een hospice heb gewerkt. Leven is ook leren sterven.”
Alle eerdere buddy’s van Aloys zijn inmiddels overleden. Bij één van hen vroeg de weduwe of Aloys wilde spreken op de begrafenis. “Dat heb ik natuurlijk gedaan. Een hele eer.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Slotstad RTV

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.