Bekerduel tegen FC Utrecht gesprek van de dag in Spakenburg: 'Zelfs in de kerk praten ze erover'

Spakenburg wist eerder deze maand FC Groningen uit de beker te stoten
Spakenburg wist eerder deze maand FC Groningen uit de beker te stoten © Orange Pictures
Utrecht/Spakenburg - Vanavond is het zover: de amateurclub Spakenburg neemt het op tegen eredivisionist FC Utrecht in de kwartfinale van de KNVB beker. Het dorp kijkt uit naar de bijzondere wedstrijd. "Ik ben erbij, al moet ik op de fiets."
Het is een unicum dat twee clubs uit de provincie Utrecht het in deze fase van het bekertoernooi tegen elkaar opnemen, "Iedereen heeft het erover, zelfs in de kerk praten ze alleen nog over voetbal", zegt een supporter van Spakenburg. "Ik ga er vanavond met de bus heen." Hij is niet de enige: een inwoner weet te vertellen dat er vanavond 27 bussen vanuit Spakenburg richting Utrecht vertrekken. "Maar al moest ik op de fiets, dan ging ik nog."
In Stadion Galgenwaard, bij de club of op tv: bijna alle Spakenburgers zeggen vanavond te kijken, maar niet iedereen. "Nee, ik ga niet kijken", zegt een vrouw. "Al ben ik de enige, voetbal interesseert me niets!"
Niet alleen in Spakenburg, ook in Utrecht leeft het duel enorm, zegt voorzitter Teun den Hartog van de supportersvereniging van FC Utrecht. "WhatsApp blijft maar afgaan. Het wordt vanavond gewoon heel gezellig."
Volgens Den Hartog zijn er veel Spakenburgers fan van FC Utrecht. "Elke wedstrijd is er een vlag op de Bunnikside te zien met Spakenburg erop, vanavond zal je het ook zien. Die groep jongens zitten bij de ultra's. Ze hebben natuurlijk een goeie band met Spakenburg, daar komen ze vandaan." Of het ze kwalijk wordt genomen dat ze vanavond met een Spakenburg vlag op de Bunnikside zitten? "Nee, natuurlijk niet!"
De jongste fan die we vandaag spreken in Spakenburg loopt in een shirt van 'De Blauwen' maar is stiekem ook fan van FC Utrecht. Trots vertelt hij dat hij met een speler van de Domstedelingen het veld op mag lopen. Wie er gaat winnen? "Ik weet het niet." En eigenlijk maakt dat ook niet uit, zijn avond kan nu al niet meer stuk.

Voorspellingen

De inwoners van het dorp kijken uit naar het duel, maar gaan er niet vanuit dat Spakenburg wint. "Ik denk dat het 5-0 voor Utrecht wordt", voorspelt een man. Een ander schat de kansen met 2-1 iets beter in. Weer een ander houdt hoop. "Je kunt een klein beetje geluk hebben, er is een kleine kans dat ze winnen."
Eén ding staat voor de inwoners voorop: dat Spakenburg zover is gekomen, is al heel bijzonder. "We hebben niets te verliezen, het is al heel mooi dat we zo ver gekomen zijn." Ook Den Hartog beaamt dit. "Het is voor die jongens al hartstikke mooi dat ze in een stadion met 20.000 supporters spelen. Maar ze weten zelf natuurlijk ook wel dat ze het niet gaan halen."
Vanavond om 20.00 nemen de ploegen het tegen elkaar op in Stadion Galgenwaard. Het duel is live te volgen in Namen en Rugnummers (93.1 FM) op Radio M Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.