Beweging bij Paleis Soestdijk, Parade wordt buitensportlocatie: 'De natuur levert de muziek'

Martijn Kraan met een kettlebell bij Paleis Soestdijk.
Martijn Kraan met een kettlebell bij Paleis Soestdijk. © RTV Utrecht / Joost Danvers
Baarn/Soestdijk - Inwoners van Baarn en Soest beginnen het al op te merken: er is beweging bij Paleis Soestdijk. Hoewel de ontwikkeling van het landgoed nog in de ijskast staat, richt sportinstructeur Martijn Kraan alvast een plekje in tussen de bijgebouwen van het paleis. Er gaan komende maanden meer dingen gebeuren op het domein.
Een droomlocatie, noemt Kraan het oude koninklijk paleis. Eerder gaf hij met zijn bedrijf Partners in Health fysieke trainingen bij openluchttheater Cabrio in Soest, en bij grote bedrijven met een fitheidsprogramma voor hun medewerkers. Nu wordt het iconische landgoed in Baarn zijn uitvalsbasis.

Sportpaviljoen

Die uitvalsbasis komt tegenover het paleis, aan de overkant van de Amsterdamsestraatweg. Daar, in het zuidelijkste hoekje van het Baarnse Bos, staan onder meer dienstwoningen, een koetshuis en de voormalige stallen. Het gebied wordt tegenwoordig de Parade genoemd en als het aan de nieuwe eigenaar ligt wordt dat een gezellig plein met een hotel, een terras en een landwinkel.
Het artikel gaat verder onder de foto.
Luchtfoto van de Parade tegenover Paleis Soestdijk.
Luchtfoto van de Parade tegenover Paleis Soestdijk. © Burgersdijk Makelaars / Nufotograferen.nl
Eigenlijk had het sportpaviljoen áchter Soestdijk de voorkeur van Kraan en zijn zakenpartner. Daar vind je nog altijd de koninklijke tennisbaan, een openluchtzwembad, een sportveld en een speelhuisje van de vier prinsessen die er na de Tweede Wereldoorlog opgroeiden. "Maar ja, dat gebied ligt achter een hek en is dus voor ons niet altijd toegankelijk", zegt Kraan. "Wie weet maken we er met mooi weer nog uitstapjes naartoe."

Makelaar

Paleis-eigenaar Maya Meijer-Bergmans is blij dat er weer wat te beleven is op de Parade, waar het de laatste jaren toch vrij stil was. Ze noemt behalve de trainingen in de buitenlucht ook een groep kunstenaars die daar voor een paar jaar een atelier inricht. Recent heeft een makelaar er zijn intrek genomen. Die gaat de gebouwen tijdelijk verhuren, in afwachting van de toekomstplannen. Soestdijk moet een 'podium voor innoverend en ondernemend Nederland' worden, maar definitief groen licht is er pas wanneer een procedure bij de Raad van State eenmaal achter de rug is.
Het artikel gaat verder onder de foto.
Maya Meijer-Bergmans, eigenaar van Paleis Soestdijk.
Maya Meijer-Bergmans, eigenaar van Paleis Soestdijk. © Meyer Bergman Erfgoed Groep
"Ik vind het een leuk en gezond initiatief van Martijn Kraan", zegt Meijer. "Ook mensen uit de omgeving kunnen eraan meedoen. Het gebeurt allemaal buiten, uit het zicht, en het geeft geen lawaai. En het zal ook geen hinder geven als in de gebouwen uiteindelijk hotel- en andere activiteiten komen."

Zeecontainer

Voor zijn sporttoestellen en attributen als kettlebells laat Kraan een vernuftige opslag aanleggen op een grasveld achter de gebouwen. "Bij Defensie zag ik hoe ze zeecontainers uitrusten als mobiele sportschooltjes. Die kunnen ze gemakkelijk naar oefeningen en missiegebieden verplaatsen. Zoiets maken we hier ook. We gaan alleen op afspraak open en zo hebben we ons trainingsmateriaal altijd direct bij de hand."
Het 'grondwerk' voor de zeecontainer begint komende week . Volgens Kraan klinkt dat ingrijpender dan het is. "Op een hoekje van het veld leggen we betonplaten neer. Daar plaatsen we de container op. Hopelijk kunnen we dan op 13 maart al aan de slag." Mocht de sportkeet bij Soestdijk ooit weer vertrekken, dan gaan de betonplaten mee, komt het gras weer terug en zal niemand nog kunnen zien dat het ding er ooit heeft gestaan, wil Kraan maar zeggen.
Het artikel gaat verder onder de foto.
Op een hoekje van het veld zet Martijn Kraan een container neer.
Op een hoekje van het veld zet Martijn Kraan een container neer. © RTV Utrecht / Joost Danvers

Vergrootglas

Maya Meijer voegt toe dat de installatie vooraf is doorgenomen met haar landgoedbeheerder. Het lijkt misschien een detail, maar het moet hier toch worden genoemd. De weerslag van alles wat er rond Paleis Soestdijk gebeurt ligt namelijk onder een vergrootglas. Natuurliefhebbers en omwonenden schetsen al jaren het angstbeeld dat de vroegere koninklijke residentie verandert in een 'pretpark' dat onherstelbare schade aan het cultuurhistorische landschap zal aanrichten.
Op 17 april buigt de Raad van State zich over de bezwaren tegen het bestemmingsplan dat de gemeenteraad van Baarn vorig jaar heeft vastgesteld. Elf partijen verwachten dat de omgeving lijdt onder wat landgoedeigenaar Meyer Bergman Erfgoed Groep ermee wil doen. Ze willen dat de hoogste bestuursrechter van het land een streep zet door het besluit van de gemeente.

Wie is de mol?

Op het landgoed worden op dit moment - binnen de huidige regels en vergunningen - met tussenpozen evenementen als popconcerten, buitenkunst en autoshows georganiseerd. Over een week zendt AVROTROS de ontknoping van Wie is de mol? live uit vanuit de voortuin. Op Koningsdag verzorgt Omroep Max er weer een liveprogramma en in juli komt de Italiaanse superster Eros Ramazzotti optreden.
Het paleis ontving zelf rond de Kerstdagen ook weer even bezoekers, omdat de geplande renovatie door alle procedures wel erg lang op zich laat wachten. In twintig dagen wandelden zo'n 7000 mensen over het beroemde bordes naar binnen.
Ik vind het zonde als Paleis Soestdijk er al die tijd ongebruikt bij ligt.
Maya Meijer-Bergmans
Over een paar weken opent het paleis de deuren opnieuw. De personeelsafdeling beneden is in de oude staat hersteld in een sfeer die aan de tv-serie Downton Abbey doet denken. Boven zijn kunstwerken van onder meer Baarnaar Maurits Escher te zien en wordt de dis in de Witte Eetzaal weer feestelijk gedekt. Voor kleine kinderen en hun ouders komt buiten een Dikkie Dik-speurtocht. Bij de Oranjerie kun je terecht voor een drankje. Overigens kun je daar op 15 maart ook je stem uitbrengen voor de provinciale en waterschapsverkiezingen.

Uitspraak

Het zijn allemaal tijdelijke activiteiten in afwachting van de definitieve plannen, zegt eigenaar Meijer. "We zien de uitspraak van de Raad van State vol vertrouwen tegemoet, maar na 17 april duurt het nog wel zes weken voor die er is. Eerder kunnen we niet beginnen. En ik vind het zonde als Paleis Soestdijk er al die tijd ongebruikt bij ligt."
Het artikel gaat verder onder de foto.
De bijgebouwen van Paleis Soestdijk, aan de overkant van de Amsterdamsestraatweg.
De bijgebouwen van Paleis Soestdijk, aan de overkant van de Amsterdamsestraatweg. © RTV Utrecht / Joost Danvers
Martijn Kraan rekent er intussen op dat zijn netwerk van sporters uit de regio - sommigen komen zelfs uit Nijkerk - met hem meeverhuist naar Soestdijk. Met zijn zakenpartner heeft hij berekend dat ze vanuit nog twee of drie sportcontainers ook op andere plekken kunnen werken. Verder denken ze erover om hun methode uit te rollen naar bedrijven. Daar zouden ze dan lokaal trainers opleiden die er met hun ondersteuning een programma gaan draaien. Maar eerst Soestdijk maar eens opstarten.

Rustig van start

Omwonenden die RTV Utrecht sprak lijken voorlopig weinig problemen met groepjes sportievelingen te hebben. En Kraan wil zelf ook 'rustig' van start gaan. Op het gezwoeg van zijn sporters na hoeft niemand geluidsoverlast te verwachten. De aansporingen van Kraan zijn misschien ferm, maar in decibellen houdt hij het beperkt, lacht hij.
Work-outs onder opzwepende muziek staan al helemaal niet op zijn programma. "Ben je gek, luister eens naar die vogels om ons heen. De natuur levert hier de muziek."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.