Opnieuw staking streekvervoer: tram rijdt niet, helft van de bussen valt uit

Busstation in Utrecht.
Busstation in Utrecht. © ANP
Provincie Utrecht - Personeel in het streekvervoer legt vandaag opnieuw het werk neer. Het is de tweede van de in totaal vijftien aangekondigde stakingsdagen verspreid over zes weken.
De tram tussen Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein rijdt vandaag sowieso niet, meldt vervoersbedrijf U-OV. Ook vallen veel bussen uit. Hoe veel precies is moeilijk te zeggen, maar volgens een eerste inschatting gaat het om ongeveer de helft van de Syntus-bussen. U-OV zegt rond 09.00 uur dat 68 procent van de chauffeurs aan het werk is.
Eergisteren werd ook gestaakt, net als volgende week maandag, woensdag en vrijdag. Bij eerdere stakingsdagen vielen meerdere bus- en treinverbindingen uit.
De staking heeft betrekking op de cao in het streekvervoer die geldt voor zo’n 13.000 medewerkers, voornamelijk buschauffeurs. Werkgeversvereniging VWOV heeft al meerdere keren aangegeven niet te kunnen bieden wat de vakbonden eisen. Zo wil de FNV dat de salarissen met 16,9 procent worden verhoogd over een periode van een jaar. Het CNV eist 14 procent loonsverhoging over achttien maanden. Het bod van de VWOV komt neer op een loonstijging van 11 procent.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.