Blinde Ferry start petitie om ov-staking op verkiezingsdag te schrappen: 'Stemmen is democratisch recht'

© RTV Utrecht
Zeist - Om te kunnen stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart is Ferry Molenaar afhankelijk van het openbaar vervoer. Maar juist op die dag is er een staking in het streekvervoer. De inwoner van Zeist is daarom een petitie gestart om de geplande staking te schrappen of te verplaatsen. Maar FNV-bestuurder Lutz Kressin lijkt dat geenszins van plan: "Als we met iedereen rekening moeten houden, kunnen we beter stoppen met staken."
Molenaar is blind en is daarom afhankelijk van stemhulp op een specifieke locatie. Om daar te komen is hij weer afhankelijk van de bus. Met de petitie wil hij mogelijk maken dat iedereen "onbelemmerd van z'n democratisch recht gebruik kan maken", zo is te lezen op de pagina waar de petitie getekend kan worden. "Ik heb heel veel begrip voor het stakingsrecht. Maar dat is iets wat zij elke dag kunnen doen, dus ik vraag de vakbonden of zij ook begrip willen hebben voor mijn democratisch recht dat ik eens in de vier jaar mag uitoefenen", aldus Ferry.
Door de aanhoudende stakingen in het streekvervoer is het dagelijkse leven voor Ferry er niet bepaald makkelijker op geworden. "Ik moet afspraken verzetten, ik moet om de stakingen heen plannen en ik moet gebruikmaken van taxi's en dat kost extra geld. Ik ben ondernemer, dus ik vraag bovendien ook wat van mijn klanten."

'Stakingsdag gaat gewoon door'

FNV-bestuurder Lutz Kressin laat desgevraagd aan RTV Utrecht weten dat de stakingsdag op 15 maart gewoon doorgaat. "Ik vind het heel erg voor mensen die hierdoor niet kunnen gaan stemmen, maar wat moeten wij anders? We kunnen niet overal rekening mee houden: de ene keer zijn het verkiezingen, dan zijn het weer toetsweken. Als we met iedereen rekening moeten houden, kunnen we beter stoppen met staken."
Ferry vindt de reactie van FNV complete lariekoek. "Als je een democratisch recht om eens in de vier jaar je provinciale bestuur te kiezen vergelijkt met een toetsweek, dan snap je het democratisch recht niet. Een toetsweek kun je uitstellen, want dan vraag je iets van een school en een student en er zijn herkansingen. Ik kan niet zeggen: ik ga een dag later stemmen, want dan rijdt de bus wél. Dus ik vind dat zij geen respect tonen voor mijn recht op inspraak in de democratie."

'Vervoer verantwoordelijkheid van de overheid'

Volgens Kressin geven veel reizigers de bonden de schuld dat er gestaakt wordt. "Maar dat er dagelijks ritten uitvallen interesseert bijna niemand. De situatie nu is dat er ook honderden ritten uitvallen." Dat mensen met een beperking dus mogelijk niet kunnen gaan stemmen, ziet de FNV-bestuurder als de verantwoordelijkheid van de overheid.
De stakingsdag naar een andere datum verplaatsen ziet Kressin dus niet gebeuren. "Die datum is nu eenmaal vastgesteld, al ben ik zelf niet bij die beslissing betrokken geweest."
De petitie was rond het middaguur al zo'n tachtig keer getekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.