Tbs met dwangverpleging voor man uit Vianen die stiefmoeder doodstak

© Egberts Media
Vianen - Verschillende stoornissen beïnvloedden het gedrag van een man uit Vianen dusdanig, dat hij volledig ontoerekeningsvatbaar is verklaard door de rechtbank in Utrecht. De man stak zijn stiefmoeder dood en probeerde ook zijn vader te doden. Hij krijgt geen gevangenisstraf, maar is wel veroordeeld tot tbs met dwangverpleging.
"Tbs met dwangverpleging is de meest vergaande maatregel die de rechtbank kan opleggen", oordeelt de rechtbank. "Maar de veiligheid van anderen en de veiligheid van de maatschappij vragen om zo’n soort behandeling. De tbs-behandeling met dwangverpleging kan jaren duren, er is geen einddatum."
Het incident vond 11 september vorig jaar plaats. De destijds 36-jarige Esmatollah H. woonde in huis bij zijn vader en stiefmoeder toen hij hen neerstak. Op die bewuste zondagochtend zou hij een tomatenmes uit de keuken van het huis aan de Mariënhof in Vianen gepakt hebben. Vervolgens stak hij zijn stiefmoeder meerdere keren. Daarop ontstond een worsteling met zijn vader die daarbij ook werd geraakt met het mes.
De man verklaarde tijdens de inhoudelijke behandeling in een warrig verhaal dat zijn stiefmoeder glas in zijn eten had gedaan. Daarna was hij gaan wandelen en in het bos gaan slapen. De volgende dag hoorde hij de stem van de profeet Mohammed die vertelde dat hij met een mes zijn stiefmoeder moest doden.

Moord

Volgens de rechtbank is er sprake van moord omdat de man een vooropgezet plan had om zijn stiefmoeder te doden, ook al kwam dat door waanideeën. Ook verklaarde de vader dat zijn zoon bij de daadwerkelijke uitvoering kalm over kwam. Volgens de rechtbank had hij geen plan om zijn vader iets aan te doen, waardoor het steekincident tijdens de worsteling als poging doodslag wordt beoordeeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.