Kandidaten voor de Provinciale Staten wonen vooral in Utrecht (en niet in Houten)

Een vergadering van de Provinciale Staten.
Een vergadering van de Provinciale Staten. © RTV Utrecht / Roel Breet
Provincie Utrecht - Ruim een kwart van de kandidaten die meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen woont in de gemeente Utrecht. In Bunschoten, Renswoude en Eemnes is het aantal kandidaten juist op de vingers van één hand te tellen. Relatief gezien scoort Houten juist heel laag. Dat blijkt uit een analyse van RTV Utrecht en NOS.
Liefst 133 van de in totaal 527 kandidaten komen uit de gemeente Utrecht. Op gepaste afstand volgt Amersfoort met 43 kandidaten. Vlak daarachter complementeert Zeist met 39 kandidaten de top drie.
De plek van Zeist is daarbij opvallend. De gemeente telt maar vier kandidaten minder dan Amersfoort, maar is qua aantal inwoners bijna drie keer zo klein.

Weinig enthousiasme in Houten

Dat uit kleinere gemeenten minder kandidaten komen, is natuurlijk logisch. Zo is Oudewater met slechts 4 kandidaten de hekkensluiter in de lijst, maar telt de gemeente ook slechts iets meer dan 10.000 inwoners.
Ook Lopik (7), Eemnes (6), Bunschoten (5) en Renswoude (5) tellen weinig kandidaten, maar zijn eveneens bescheiden in omvang. Opvallender is Houten: die gemeente heeft ruim 50.000 inwoners, maar slechts 8 inwoners willen een rol spelen in de provinciale politiek.

Nog steeds veel mannen

De NOS heeft ook gekeken naar de man-vrouwverhouding. Voor zover mogelijk althans, want niet alle partijen geven het geslacht van de kandidaten op. Bij sommige partijen heeft de NOS dan ook een schatting gemaakt op basis van de voornaam.
Dat was niet mogelijk bij Forum voor Democratie, omdat deze partij zowel voornaam als geslacht niet vermeldt. Op basis van de schatting is 53 procent van de kandidaten man, 30 procent vrouw en valt dit bij 17 procent niet te achterhalen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.